Annons
Nyheter

Klartecken för öl och vin på Konsum Extra

Nu kan Konsum Extra på Oxtorget i Växjö börja planera för att sälja öl och vin till maten. Kammarrätten i Jönköping beviljar nämligen inte prövningstillstånd i det ärende där länsrätten i Kronoberg säger ja till alkoholservering. Det betyder att länsrättens avgörande står fast.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2006

- Självklart är vi jätteglada. Jag förstår att det här är en kontroversiell fråga som kräver noggranna överväganden. Men vi ska sköta detta på ett seriöst och bra sätt, säger Yvonne Karlsson, butikschef på Konsum Extra.

Till Regeringsrätten

Annons

Nu har socialnämnden i Växjö, som sade nej till Konsumentföreningen Götas ansökan om utskänkningstillstånd, tre veckor på sig att överklaga kammarrättens avgörande till den högsta prövningsinstansen, Regeringsrätten.

- Vi har ännu inte tagit ställning till hur vi ska agera. För oss var det viktigt att testa gränserna.

Alkohollagen och signalerna från folkhälsoutskottet att kommunerna bör ha en restriktiv inställning till alkoholutskänkning stämmer inte med avgörandet i kammarrätten. Det är dags för en översyn av alkohollagen, säger Eva Johnsson (kd), vice ordförande i Växjös socialnämnd.

Förbereder sig

För Konsum Extra innebär kammarrättens avgörande att förberedelserna för att sälja öl och vin till maten nu kan påbörjas.

Matavdelningen har tolv sittplatser och Yvonne Karlsson tror inte det blir några problem att hantera kombinationen mat-alkohol.

Preliminär start 1 april

- Vi kommer att erbjuda ett begränsat sortiment av vita och röda viner samt starköl. Eventuellt kan vi börja servera öl och vin till maten från och med den 1 april, säger Yvonne Karlsson.

Liknande butiker finns i Stockholm, Göteborg och Helsingborg.

- Vi fick idén när vi besökte Konsum-butiken i Helsingborg och såg hur enkelt personalen hanterade detta. Då kände vi att det var värt att göra så här även i Växjö, säger Yvonne Karlsson.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons