Annons
Nyheter

Klimatexpert: En väldigt bra signal

Klimatmötet i Madrid nådde inte hela vägen men länderna lovade ändå att höja sina ambitioner. En väldigt bra signal, säger klimatforskaren Björn-Ola Linnér.
Nu är det läge för EU att visa ledarskap, anser Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.
Klimat (TT) • Publicerad 15 december 2019
Klimatmötet slutade i viss enighet, men flera frågor kvarstår. Arkivbild.
Klimatmötet slutade i viss enighet, men flera frågor kvarstår. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Under 2019 har flera länder lovat att höja sina klimatambitioner och tidigare i december gav alla EU-länder, utom Polen, besked att unionen ska vara klimatneutral till 2050.

Men länderna är förhållandevis små och står bara för åtta procent av världens utsläpp, säger Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik. Därför var det glädjande att deltagarna på klimatmötet COP25 i Spanien kunde enas om att klimatlöften ska skärpas löpande i stället för att bara förnyas.

Annons

– De länder som inte lämnar in skarpare löften om utsläpp riskerar att få skämmas. Det var en ändå bra signal, för hade den inte stått där hade det upplevts som väldigt negativt.

Skjuts upp ett år

Björn-Ola Linnér beskriver den viktigaste frågan på mötet som en övergripande sådan, att upprätthålla trovärdigheten i Parisavtalet och se till att avtalet inte urvattnas. Det lyckades länderna med, anser han.

Att länderna sedan inte lyckades komma överens om handeln med utsläppsrätter är en besvikelse, men det är inte frågan som kommer att göra skillnaden för att nå temperaturmålet, säger Linnér. Nu skjuts den upp ännu ett år till nästa klimattoppmöte i Glasgow.

– Även om man inte kom överens om artikel 6 så har man tagit bort fem, sex ganska komplicerade frågor i den artikeln och nu tror jag man endast har en kvar. Och det gäller om man ska få tillgodoräkna sig tidigare utsläppsminskningar under Kyotoprotokollet in i Parisavtalet.

"Gigantisk utmaning"

Han har själv varit på plats under klimatmötet och beskriver att deltagare kastats mellan hopp och förtvivlan. Känslan han tar med sig är ändå positiv på längre sikt. Parisavtalet håller och EU har visat en konkret plan för ett mer förnybart Europa.

– Men sedan är utmaningen gigantisk och vi ser ju hur otroligt svårt det är att få ner koldioxidanvändningen. Vi går inte i den takt vi skulle behöva får att nå 2-gradersmålet, och än mindre för att nå 1,5-gradersmålet.

"EU måste gå i täten"

Från Naturskyddsföreningen hörs både ris och ris. Generalsekreterare Karin Lexén understryker allvaret i gapet mellan vad som krävs för att hantera klimatkrisen och resultatet i Madrid, men understryker ändå att civilsamhällets tryck och forskarvärldens konsensus erbjuder en god grund för att arbeta vidare.

– Det har gått och upp och ner på de här klimatmötena. Det har varit stora besvikelser, som i Köpenhamn, men det är nu en så enorm skillnad mellan de skarpa signalerna från forskarvärlden, som är ohyggligt starka, vid sidan om det stora engagemanget, särskilt från unga, säger Karin Lexén.

– Det är så kristallklart budskap om att vi har några år på oss nu. Det blir stora kontraster mot vad som händer på mötet och se gapet mellan de olika länderna.

I slutändan handlar det om allmänhetens tilltro till politiska ledares förmåga och möjligheter att kunna göra något åt det annalkande klimathotet. Och den största segern vid COP25 var att Parisavtalets artikel sex – som avser att skapa ett ramverk för internationellt samarbete för att minska utsläpp – inte kompromissades bort, menar Karin Lexén.

Annons

– Därför är nu otroligt viktigt att EU tar på sig ledarskapet med 2050-målet i ryggen och att EU beslutar om ökade klimatambitioner till 2030 så tidigt som möjligt, samtidigt som civilsamhället fortsätter att sätta press på makthavare, säger hon.

Niklas Svahn/TT

Klas Lundström/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons