Annons
Nyheter

Klocksäljare: Rolex mest plagierade klockan

Ekonomi • Publicerad 5 juli 2023
Rolex är den klocka som plagieras mest enligt andrahandsföretaget Watchfinder. Arkivbild.
Rolex är den klocka som plagieras mest enligt andrahandsföretaget Watchfinder. Arkivbild.Foto: Georgios Kefalas/AP/TT

Rolex är den lyxklocka som oftast görs falska kopior av, enligt det brittiska företaget Watchfinder som säljer begagnade klockor på nätet.

I en intervju med Bloomberg Radio säger företagets vd Arjen van de Vall att av de plagiatklockor som de upptäcker är hälften Rolexkopior.

Annons

Upp till 10 procent av de klockor som kunder vill sälja via företaget visar sig under den äkthetsprövning som utförs vara förfalskningar. Och Rolex är den mest efterfrågade lyxklockan och "därför också den mest plagierade", enligt van de Vall.

Förfalskningarna har också på senare år blivit mer avancerade och svårare att upptäcka. Enligt van de Vall kunde företaget tidigare avslöja 80 procent av alla falska kopior av lyxklockor med blotta ögat, men i dag är motsvarande siffra bara 20 procent.

Förfalskningar är ett växande problem för andrahandsmarknaden för lyxklockor som beräknas omsätta 25 miljarder euro, motsvarande knappt 300 miljarder svenska kronor årligen, enligt Bloomberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons