Annons
Nyheter

Kollaps för småspararfavoriten efter sänkt betyg

Ilija Batljans Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) skakas rejält av en sänkning av kreditbetyget till skräpnivå.
SBB:s aktier – med hundratusentals småsparare bland ägarna – slaktas på börsen och styrelsen kallas in till krismöte.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2023
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), med grundaren och vd:n Ilija Batljan, rasar på börsen efter sänkt kreditbetyg. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Skräpnivå för SBB:s kreditbetyg slog ned som en bomb på börsen. Fastighetsbolagets grundare, storägare och vd Ilija Batljan lät för bara drygt en vecka sedan inställd på motsatsen – att Standard & Poor's (S&P) skulle ta bort de negativa utsikterna för betyget.

SBB:s B-aktie – bland de mest omsatta på Stockholmsbörsen – rasar med 19,5 procent efter betygssänkningen. Bolagets D-aktie, som ger kupongränta i stället för utdelning, faller 26,5 procent.

"En missbedömning"

Annons

Det sänkta betyget – som innebär att S&P varnar långivare och investerare för hög risk – får flera konsekvenser. Kursraset gör att det kan bli svårt att få till den nyemission som planeras.

Det trycker även upp SBB:s räntekostnader, då stora delar av lånen har villkor som säger att räntan höjs om kreditbetyget sänks. Risken finns också att SBB:s bank stryper tillgången till krediter.

En analytiker TT pratat med, som vill vara anonym då läget är så känsligt, uppger att det kan handla om en ökning av SBB:s räntekostnader med 20 procent.

Tidningen Dagens Industri rapporterar att det blir ökade räntekostnader på 285 miljoner kronor per år. Tidningen uppger dessutom att SBB:s styrelse kallats in till ett extra möte för att hantera situationen.

Skuldsättning i fokus

Helena Lindahl, chef för SBB:s investerarrelationer, bekräftar tidningens uppgifter.

"Vi återkommer med information efter det", skriver hon när TT frågar om det är möjligt att genomföra den planerade utdelningen och nyemissionen i det läge som nu råder.

"Det viktiga nu är att fortsätta att jobba för att få ner skuldsättningen och anpassa bolaget till den nya finansiella verkligheten med höga räntor", tillägger hon.

Hon ser det som "sjävklart" att det nu blir mer utmanande att lösa refinansiering för alla de lån som löper ut den närmaste tiden.

"Vi är dock väldigt trygga med att de tillgångar vi har i bolaget också innehåller nyckeln till lösningen. Den löpande operativa verksamheten kommer inte att påverkas av detta", skriver hon.

Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet – med över 21 000 kunder som är ägare i SBB – beskriver Ilija Batljan och SBB:s problem som en konflikt mellan att fortsätta dela ut pengar till ägarna samtidigt som man försöker stärka balansräkningen med en nyemission och försäljning av tillgångar.

Annons

"Det var en missbedömning av bolaget", konstaterar hon efter S&P:s sänkning av kreditbetyget.

Brakförlust efter nedskrivningar

SBB redovisade i slutet av februari en brakförlust för årets första kvartal till följd av stora nedskrivningar av värdet på fastigheter och finansiella instrument. Bolaget bad i samband med detta ägarna om ett kapitaltillskott på 2,6 miljarder kronor – vilket fick många att reagera då bolaget just utlovat en stor utdelning.

Batljan förklarade i samband med kvartalsrapporten att det med nuvarande räntor på obligationsmarknaden inte ser attraktivt ut för SBB att ta upp nya lån där för att täcka de obligationslån som förfaller i närtid.

SBB – och Batljans ägarbolag – kan i teorin fylla på kassan med att fortsätta sälja tillgångar. I SBB finns utöver fastigheter även ett stort innehav i byggbolaget JM.

I Batljans ägarbolag finns det till övervägande delen hårt belånade SBB-aktier, men även där finns andra tillgångar som kan säljas för att stärka kassan vid behov.

Fakta: Därför sänktes kreditbetyget till skräpnivå

Det skräpbetyg (BB-plus) som S&P nu satt på SBB – motiverat av bolagets höga belåningsgrad – har negativa utsikter. Kortfattat innebär det att S&P bedömer att risken är stor för att det kan komma nya sänkningar av betyget inom 6-12 månader.

För att inte betyget ska sänkas ännu mer vill S&P:s analytiker se att SBB säkrar sin finansiering på rimliga nivåer.

S&P räknar just nu med att SBB:s räntekostnader i år lyfter till 2,5-3,0 procent, upp från 2,29 procent vid utgången av första kvartalet och 2,12 procent i december 2022.

Vid utgången av första kvartalet i år hade SBB omkring 4,5 miljarder kronor i kassatillgångar och oanvända krediter på 2,6 miljarder enligt S&P, som utöver detta redan räknar med att SBB kommer att sälja tillgångar för 6 miljarder kronor i år.

Under året ska SBB hantera obligationer som förfaller på sammanlagt 2,2 miljarder kronor. Nästa år ska ytterligare 7 miljarder som lånats med obligationer betalas tillbaka.

När det gäller det underliggande resultatet ser S&P ingen ko på isen för SBB, då efterfrågan på samhällstjänster och boende ser stabil ut, vilket bland annat gett utrymme för hyreshöjningar på nästan 10 procent på ett år och en minskad vakansgrad.

Källa: S&P

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons