Annons
Nyheter

Kommission ska lösa chilensk markkonflikt

En kommission ska bildas för att lösa den infekterade markkonflikten mellan ursprungsbefolkning, skogsbolag och chilenska staten. President Gabriel Boric kom med beskedet under ett möte med ledare för folkgruppen mapuche.
Chile • Publicerad 12 november 2022
Kvinnor deltar i en ritual i södra Chile i samband med firandet av mapuche-folkets nyår, den 26 juni. Arkivbild.
Kvinnor deltar i en ritual i södra Chile i samband med firandet av mapuche-folkets nyår, den 26 juni. Arkivbild.Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Mapuchefolket, Chiles största grupp av urinvånare, kräver att återfå sina förfäders mark i regionen Araucanía. Marken ägs nu till största delen av skogsbolag. De senaste åren har spänningarna i området varit stora, och flera våldsdåd som mordbränder har inträffat.

En fredskommission kommer att börja sitt arbete i mars 2023 och försöka finna en lösning på konflikten, meddelar president Gabriel Boric. Han varnar dock för att alla inte kommer att vara nöjda med kommissionens beslut.

Annons

– Det kommer inte att vara möjligt att ge tillbaka all mark. Det är många städer i södra Chile som har byggts på land som en gång tillhörde mapuche, och de här städerna måste bevaras, sade Boric under ett besök i området.

Vissa chilenare som inte tillhör mapuche har också rötter där sedan generationer tillbaka, och även deras intressen måste tillvaratas, tillade han.

Borics besök i Araucanía kom som en överraskning. Den militanta mapuche-organisationen CAM har motsatt sig besök av presidenten, då man anser att detta inte gagnar urbefolkningens intressen.

Under ett besök i Araucanía i mars tvingades Borics inrikesminister Izkia Siches söka skydd undan en skottlossning. I maj infördes åter undantagstillstånd i fyra provinser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons