Annons
Nyheter

Kommunen vill skydda skogen

Skogen kring Videsjön, Stocksmyr, mellan Veden och Rottnen och mellan Ljuder och Kråksjö, bör skyddas för framtiden. Det skriver Lessebo kommun i sitt remissvar till länsstyrelsen och skogsvårdsstyrelsen Jönköping-Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2006

Naturvårdsverket upprättade 2005 en nationell strategi för formellt skydd av skog.

Målet är att totalt 10 000 hektar skog, vilket betyder ytterligare 8000 hektar jämfört med idag, ska skyddsklassas i Kronobergs län.

Annons

Det betyder att de blir reservat, biotopskyddsområden eller skyddas via avtal.

Fokus har framförallt legat på ädellövskog och annan lövskog med inslag av ädellöv.

Men i Lessebos remissvar lyfts även andra skogstyper fram, framförallt våtmarksskogen.

Ett exempel är Videsjön med al, vide, asp och björk.

Behöver skyddas

Skogen har inslag av både strandskog och sumpskog och har stor betydelse för fågellivet. Brandskadad tallskog i trakten öster om Kosta, med området kring Stocksmyr och norrut, behöver också skyddas, anser kommunen. Även våt- och myrmarker kring Stocksmyr ingår i förslaget.

Ett tredje våtmarksområde är trakterna kring Ronnebyån, den delen som håller sig inom kommungränserna. Här finns strandskog, lövsumpskog och myrholmar väl värda att skydda, enligt remissvaret, samt området från Ljuder till Kråksjö, där ädellövskog och lövskogslundar är karaktäristiska.

De här områdena föreslås alltså vidga och komplettera länsstyrelsens och skogvårdsstyrelsens förslag.

Annica Jönsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons