Annons
Nyheter

Kommuner vill bygga eget snabbtåg till Oslo

Kommuner i Bohuslän och södra Norge har tröttnat på att vänta på regeringarna.
Nu planerar de ett eget snabbtåg över gränsen.
Transport • Publicerad 12 mars 2021
Oslo Sentralstasjon till Göteborg på en timme. Så ser kalkylen ut för en ny höghastighetsbana som flera kommuner vill bygga. Arkivbild.
Oslo Sentralstasjon till Göteborg på en timme. Så ser kalkylen ut för en ny höghastighetsbana som flera kommuner vill bygga. Arkivbild.Foto: Audun Braastad/NTB

Tågen ska gå upphöjda från marken på så kallade landbroar och kunna köra i 400 kilometer i timmen.

Enligt kommunernas kalkyl ska banan längs den 28,5 mil långa sträckan kosta 100 miljarder svenska kronor. Pengarna ska lånas från främst Europeiska investeringsbanken.

Annons

Kommunerna vill tills vidare hålla staten utanför projektet.

– Vi har inga ambitioner att komma in i budgetprioriteringen i den nationella transportplanen. Vi har försökt hitta en gamechanger och bli vägledande för andra kommuner för att hantera den extrema infrastrukturskuld som vi har i Sverige, säger projektledaren Anders Brunberg vid Uddevalla kommun till Dagens Nyheter.

Eftersom banan ska korsa gränsen behövs dock statens godkännande.

– Vi behöver också statens hjälp att bevilja ett riksintresse. Eventuellt ge statliga garantier, i och med att vi hjälper staten med infrastrukturskulden, säger Anders Brunberg.

Den så kallade Skagerrakbanan ska enligt planerna gå från Ski söder om Oslo till Surte norr om Göteborg. I övrigt ska tågen gå på redan befintlig räls.

Följande stationer finns med i kalkylen: Oslo, Ski, Askim, Sarpsborg och Halden i Norge samt Strömstad, Tanum, Munkedal, Uddevalla, Stenungsund, Kungälv och Göteborg i Sverige.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons