Annons
Nyheter

Kommunpolitiker och tjänstemän lät kostnaderna skena

Växjös äventyrsbad skulle kosta 78 miljoner kronor.
Men det blev drygt 20 procent dyrare, 95 miljoner, utan att någon talade om det för de folkvalda.
Nu kommer revisorerna med svidande kritik.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2006

Kommunens revisorer har låtit en revisionsfirma granska ombyggnaden av Växjö simhall. Det visar att hela affären gick något på lösa boliner:

För det första klubbade de folkvalda i kommunfullmäktige 78 miljoner kronor till projektet, men den summan baserades på en förhandskalkyl som spräcktes snart när anbuden hade kommit in.

Annons

Kostnadsexplosion

För det andra fortsatte kostnaderna i höjden under arbetets gång. Förutom tilläggsbeställningar, inköp av mark och anläggande av p-platser var det även andra fördyringar och förseningar på grund av brister i upphandlingsunderlagen.

För det tredje informerade varken dåvarande vd för det kommunala ägarbolaget, Vöfab, eller dåvarande fritidschef, sin styrelse respektive nämnd om fördyringarna. I varje fall finns inget protokollfört om någon sådan information. Följaktligen fick heller inte fullmäktige veta om kostnadsexplosionen.

Äventyrsbad

Det enda som fullmäktige fick veta och ta ställning till var tilläggskostnaderna för markinköp och p-platser.

Revisorerna menar att såväl Vöfabs styrelse som fritidsnämnden brustit i sin hantering av frågan och inte tagit ställning till de ökade kostnaderna.

I revisionsrapporten heter det:

- Vi kan konstatera att Vöfabs (dåvarande) vd har brustit i sin upplysningsplikt kring beslut i frågor av större betydelse samt att han överträtt sina befogenheter vad gäller beslut om investeringar utöver budget.

Och det var först efter det att den ombyggda simhallen stod klar med äventyrsbad som det över huvud taget finns något styrelseprotokoll hos Vöfab som talar om fördyringarna. Det var den nya vd:n som hade rapporterat.

Beskyllningar

Annons

I ramavtalet från kommunfullmäktige fanns en klausul som gav hyresgästen, Synerco, rätt att backa eller omförhandla hyran om byggkostnaderna skulle skena. Revisorerna påpekar att det kan tolkas som att fullmäktiges folkvalda gett fritidsnämnden mandat att överskrida budget och att Vöfab då kunnat få för sig att det var grönt att fortsätta trots fördyringar.

Hur som helst kräver revisorerna nu att såväl Vöfabs styrelse som fritidsnämnden ska svara på beskyllningarna i revisionsrapporten senast den 30 april.

Robert Owen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons