Annons
Nyheter

Konsumentverket varnar för bluffsamtal

Konsumentverket varnar för bedrägerisamtal från personer som uppger sig ringa från myndigheten.
Brott • Publicerad 14 januari 2023
Konsumentverket varnar för bedragare. Arkivbild.
Konsumentverket varnar för bedragare. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Konsumentverket har vid flera tillfällen det senaste året gått ut och varnat för bluffsamtal, i vilka bedragare utger sig för att ringa från Konsumentverket.

Nu har myndigheten märkt av en ökning av samtal från privatpersoner – som vill kolla upp om deras mottagna bedrägerisamtal verkligen kommer från Konsumentverket.

Annons

Bedrägerisamtalens innehåll kan se olika ut enligt myndigheten. Generellt erbjuder bedragaren någon typ av hjälp – som kräver att privatpersonen lämnar ut bankuppgifter eller legitimerar sig med bank-id.

Bedragarna påstår i samtalen bland annat att den uppringda personen blivit utsatt för id-kapningar eller bedrägerier.

"Vad som sägs i samtalen varierar. En del konsumenter som blir uppringda har tidigare blivit utsatta för ett bedrägeri, andra blir under samtalet informerade om ett påhittat bedrägeri som ska ha skett. I samtalen hänvisar bedragarna bland annat till att konsumenten ska ha blivit id-kapad, utsatt för bankbedrägeri eller pålurad påhittade telefonabonnemang", skriver myndigheten på sin hemsida.

Fakta: Så skyddar du dig

Använd aldrig bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter.

Om du blir osäker när någon okänd ringer, lägg på luren, oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller ringa från en bank, ett företag eller en myndighet.

Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig.

Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons