Annons
Nyheter

Kontroll uteblev – man tappade synen

Vård • Publicerad 7 november 2021
En man blev blind på ena ögat på grund av utebliven uppföljning. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En man blev blind på ena ögat eftersom en uppföljningskontroll uteblev på grund av coronapandemin. Skånes universitetssjukhus framhåller att händelsen hade kunnat undvikas och har anmält den till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Kvällsposten.

Mannen hade den sällsynta diagnosen sarkoidos. Under behandling med kortison ökade trycket i ögonen, vilket han behandlades för. Vid en kontroll i november förra året var trycket normalt.

Annons

En uppföljningskontroll var planerad till i december samma år, men den uteblev på grund av långa väntetider under pandemin. Samtidigt slutade mannen att ta den trycksänkande medicinen, vilket gjorde att det förhöjda trycket återkom. I dag är han blind på ena ögat.

Sjukhuset vidtar nu en rad åtgärder för att kunna ta emot fler patienter och inför nya rutiner för att ge tydligare information om läkemedelsbehandlingar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons