Annons
Nyheter

Kopierade ljusstake – stäms på miljonbelopp

Ekonomi • Publicerad 11 november 2021
Marie Carlgren-Lundgren och Kina Strandberg med ljusstaken "Elflugan". Arkivbild.
Marie Carlgren-Lundgren och Kina Strandberg med ljusstaken "Elflugan". Arkivbild.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Företaget Star Trading döms att betala 10,5 miljoner kronor till Smak Design Stockholm. Anledningen är att de kopierat en design på en populär elljusstake och sålt i över 200 000 exemplar, rapporterar Dagens Juridik.

Marie Lundgren Carlgren och Kina Strandberg är formgivare till ljusstaken "Elflugan" som har funnits på den svenska marknaden sedan 1997. Det är Smak Design Stockholm som har upphovsrätt till designen.

Annons

I juli 2020 skickade Smak Design in en stämning mot Star Trading på grund av upphovsrättsintrång.

Nu har Patent- och marknadsdomstolen beslutat att Star Trading är skyldiga att betala 10,5 miljoner kronor till upphovsrättsinnehavaren.

"Vid en sammantagen bedömning får enligt domstolen en skälig ersättning beräknas på Smak Designs nettofakturavärde till återförsäljarledet. En skälig ersättning blir då vad Smak Design yrkat i målet”, skriver domstolen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons