Annons
Nyheter

Kopparstölder ökar på järnvägen

Brott • Publicerad 7 augusti 2021
Efter en intensiv stöldvåg 2013 minskade antalet kopparstölder i landet. Nu ökar dem igen, enligt Trafikverket. Arkivbild.
Efter en intensiv stöldvåg 2013 minskade antalet kopparstölder i landet. Nu ökar dem igen, enligt Trafikverket. Arkivbild.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Trafikverket ser åter en ökning av kopparstölder på landets järnvägar, rapporterar TV4 Nyheterna.

Bara i Skåne har det varit 30 incidenter på ett år. Även i andra delar av södra, västra och i viss mån mellersta Sverige ser Trafikverket flera stölder.

Annons

Orsaken tros vara att priset på koppar stigit. Enligt polisen handlar det ofta om en internationellt organiserad brottslighet.

Tillgreppen bidrar till försenade tåg och kostar Trafikverket miljontals kronor per år. De sker nära högspänningsledningar, vilket oroar myndigheten.

– Det är en tidsfråga innan någon dör. Det är 16 000 volt och en väldig massa ampere. Man klarar inte det, man blir stekt, säger Ola Malmberg, enhetschef distrikt syd Trafikverket till TV4.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons