Annons
Nyheter

Köttfärs återkallas – innehåller salmonella

Livsmedel • Publicerad 10 maj 2023
Nötfärs från Siljans chark återkallas. Arkivbild.
Nötfärs från Siljans chark återkallas. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Siljans chark återkallar nötfärs då man upptäckt salmonella vid en rutinkontroll. Det är förpackningar med 400 gram och 800 gram med bäst före datum den 11 maj som omfattas av återkallelsen.

Enligt Siljans chark har köttfärsen sålts i butiker i Dalarna samt en butik i Härjedalen. Konsumenter som har en av de aktuella förpackningarna hemma uppmanas fota av etiketten för reklamation och sedan slänga den.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons