Annons
Nyheter

Kraftigt fall för norsk export

Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2023
Fiskexporten ökar, men exportintäkterna för gas och olja rasar för Norge. Arkivbild
Fiskexporten ökar, men exportintäkterna för gas och olja rasar för Norge. ArkivbildFoto: Kallestad, Gorm NTB/TT

Det blev ett kraftigt bakslag för norsk export i juli i år jämfört med samma månad i fjol – då nivåerna var ovanligt höga till följd av toppnoteringar för energipriserna.

Överskottet i Norges handel med omvärlden blev 61,3 miljarder norska kronor i juli, en nedgång på 66 procent mot ett år tidigare.

Annons

När det gäller exportintäkterna från naturgas blev nedgången 77 procent till 34,8 miljarder norska kronor, medan oljeexporten föll nästan 13 procent till 45,5 miljarder.

När det gäller oljeexporten uppgick den i volym till 56,7 miljoner fat råolja i juli i år, en ökning med 21,6 procent jämfört med ett år tidigare.

"Detta är den högsta volymen sedan oktober 2009", skriver den norska statistikbyrån SSB i en kommentar.

Värdet på exporten av fisk från Norge lyfte med 7,1 procent i juli, till 11,8 miljarder kronor. En stor del av detta förklaras av en försvagad norsk krona, enligt Norges sjømatråd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons