Annons
Nyheter

Kränkningen "säkerhetspolitiskt kroppsspråk"

Kränkning av svenskt luftrum kan vara en markering från Ryssland mot att Sverige ställt sig på Ukrainas sida, säger den försvarspolitiska experten Robert Dalsjö.
Försvar • Publicerad 3 mars 2022
De ryska planen fotograferades i samband med kränkningen på onsdagen.
De ryska planen fotograferades i samband med kränkningen på onsdagen.Foto: Försvarsmakten

Robert Dalsjö, överingenjör och försvarspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger att sannolikheten för att de fyra ryska stridsflygplanen kränkte svenskt luftrum av misstag är "försvinnande liten".

– Att fyra flygplan samtidigt kränker svenskt luftrum ser väldigt mycket ut som en markering, speciellt när det händer nu, säger Dalsjö.

Annons

– Jag skulle tro att det är en signal om att Ryssland inte tycker om att vi har ställt oss på Ukrainas sida och skickat vapen till landet, solidariserat oss med EU och beslutat att stärka det svenska försvaret.

"Uppträtt buffligt"

Han beskriver händelsen som att Ryssland använder sig av "säkerhetspolitiskt kroppsspråk".

– Det innebär att länder skickar meddelanden till sin omgivning genom hur de uppträder med militära styrkor. Ryssland har uppträtt påfallande buffligt både i Östersjöområdet och Svarta havet under de senaste tio åren. De har flugit nära våra spaningsplan när de varit ute, och tätt över amerikanska jagare, säger Dalsjö.

"Som i en gangsterfilm"

Fler liknande incidenter är att vänta under den tid som kriget i Ukraina pågår.

– Den ryska politiska och militära ledningen, speciellt den politiska, är uppenbart frustrerad och missnöjd med att kriget i Ukraina inte går som den hade räknat med. Då kan man mycket väl tänka sig att Rysslands försvarsmakt får i uppdrag att visa andra länder, att om de beter sig dumt mot Ryssland så kan de göra dem illa, som i en gangsterfilm, säger Dalsjö.

Rättelse: En tidigare version av texten illustrerades med en arkivbild som föreställde stridsflygplan som inte var ryska.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons