Annons
Nyheter

Krav för bättre ekonomi för funktionsnedsatta

Ekonomi • Publicerad 31 juli 2021
Många funktionsnedsatta i Sverige lever i fattigdom, säger Anders Lago, ordförande för Riksförbundet FUB. Arkivbild.
Många funktionsnedsatta i Sverige lever i fattigdom, säger Anders Lago, ordförande för Riksförbundet FUB. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Den ekonomiska utsattheten och fattigdomen för personer med intellektuell funktionsnedsättning måste motverkas, skriver Anders Lago, ordförande för Riksförbundet FUB och Markus Petersson, ordförande Inre ringen (FUB:s medlemmar med intellektuell funktionsnedsättning) på SvD Debatt.

Sjukersättningen är i år som högst drygt 10 000 kronor i månaden före skatt. I debattartikeln presenterar författarna tre förslag på åtgärder, som de menar skulle kunna förbättra den ekonomiska tillvaron för funktionsnedsatta.

Annons

För det första anser de att sjuk- och aktivitetsersättningen, i likhet med ålderspension, ska justeras i takt med löneutvecklingen i samhället.

Därtill vill de avskaffa skatteklyftan mellan personer med sjuk- och aktivitetsersättning och löntagare.

Slutligen menar debattörerna att höjningen av det statliga bostadstillägget utan undantag ska gälla alla under en viss inkomstnivå.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons