Annons
Nyheter

Krav på krismöte i FN om läget i Iran

FN:s människorättsråd uppmanades på fredagen att hålla ett extrainkallat möte om läget i Iran. Tysklands och Islands FN-ambassadörer i Genève i Schweiz, där människorättsrådet är baserat, står bakom begäran.
Iran • Publicerad 11 november 2022
Stödprotester i Stockholm för de regimkritiska demonstrationerna i Iran.
Stödprotester i Stockholm för de regimkritiska demonstrationerna i Iran.Foto: Jessica Gow/TT

Ambassadörerna sade att 44 länder står bakom kravet på ett möte, men uppgav inte om hur många av dessa var medlemsländer i rådet för närvarande. Det krävs att 16 av rådets 47 medlemsländer ställer sig bakom en begäran om extrainkallat rådsmöte för att det ska genomföras.

Det tysk-isländska initiativet kom samtidigt som nya regimkritiska demonstrationer genomfördes i Iran.

Annons

I samband med fredagsbönen utbröt protester i provinsen Sistan och Baluchistan. Flera hundra män samlades efter bönen i en moské i staden Zahedan och skanderade krav på ayatolla Ali Khameneis avgång.

Uppgifter om protesten kommer från den i Oslo baserade människorättsorganisationen IHR.

Demonstrationen var en ny markering mot regimen efter Mahsa Aminis död sedan hon gripits i mitten av september samt efter attackerna mot demonstranter 30 september i Zahedan i sydöstra delen av Iran då minst 90 människor dödades av säkerhetsstyrkor.

Fler än 300 personer har dödats i samband med regimkritiska protester sedan mitten av september enligt beräkningar av mänskliga rättighetsorganisationer och FN.

Flera oberoende experter som utsetts av FN:s människorättsråd krävde på fredagen att Iran upphör med hot om dödsstraff mot dem som deltar i regimkritiska protester.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons