"Historisk möjlighet" sälja Gripen till Finland
– Det innebär att vi höjer nivån, kapacitetsmässigt, på Gripen E och vi skapar möjlighet att samverka på djupet mellan svenskt och finländskt flygvapen. Jag hoppas verkligen att vi går i land med den här affären, säger försvarsministern till TT.
Regeringen och tillverkaren Saab satsar sedan några år hårt på att få Finland att välja Gripen modell E.
Hultqvist räknar med att Finland bestämmer sig någon gång under det fjärde kvartalet i år. Det handlar om en affär på uppemot 100 miljarder kronor. Men konkurrensen är hård från amerikanska, franska och brittiska tillverkare.
I vårändringsbudgeten föreslår Hultqvist och regeringen att riksdagen ska gå med på att utveckla Gripensystemet. Sverige lovar Finland att harmonisera sitt eget flygvapen med det Gripensystem som förhoppningen är att finländarna ska köpa. Det är förutsättningarna för budet till Finland.
M står bakom
Den svenska regeringen anser att en utfästelse nu kan vara avgörande för Finlands val och därför måste riksdagen vara med på tåget.
Moderaten Pål Jonson, ordförande i riksdagens försvarsutskott, säger att Moderaterna står bakom Hultqvists förslag och förhoppningen om att Finland ska tacka ja till Gripen.
– Av strategiska och säkerhetspolitiska skäl är det mycket viktigt och angeläget. Det är ett bra erbjudande Sverige kan ge Finland, säger Jonson.
– Och på lång sikt vore det mycket bra att kunna dela utvecklingskostnader med Finland, det är ett stort mervärde i det. Finland har en särställning i våra internationella försvarssamarbeten, säger Jonson.
Täcka kostnader
En utveckling och harmonisering av det svenska stridsflyget med det finländska är inte gratis. Därför vill Hultqvist också att riksdagen säger ja till att täcka de miljardkostnader som uppstår om det blir affär.
– Jag går inte in på de uppgifterna nu, säger Hultqvist om hur stora fördyringar det kan handla om.
Regeringen har gett Försvarsmakten och Försvarets materielverk (FMV) i uppdrag att räkna på vad det kan kosta och svar ska lämnas den 31 maj i år.
Tanken är att fördyringar ska klaras genom "anpassningar av Försvarsmaktens verksamhet på stridsflygsområdet, med inkomster som uppkommer i samband med försäljningen av Jas 39 Gripen och med ökade anslag under perioden 2026-2032", enligt vad regeringen anger i vårändringsbudgeten.
Siffror kan komma att anges i budgeten i höst, den för 2022.
Inte påverka
Avsikten är att det inte ska påverka genomförandet av det så kallade försvarsbeslutet som riksdagen klubbade före jul, om försvarets upprustning åren 2021–2025. Hultqvist säger till TT att det är en förutsättning.
I det aktuella budet till Finalnd ingår 64 plan och även övervakningssystemet Globaleye med två specialplan från Saab. Tanken är att också det svenska försvaret ska skaffa sig två Globaleyeplan så småningom.
Peter Hultqvist har under sina år på posten satsat hårt på att utveckla och fördjupa försvarssamarbetet med Finland.