Annons
Nyheter

Kräver utredning om anklagelser mot talmannen

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) anklagas för kränkningar och trakasserier av flera personer. Nu kräver S-gruppledaren Anders Ygeman en oberoende utredning. Själv nekar Ahlin till allt – men kommer att begära en utredning av sitt ledarskap.
Metoo • Publicerad 8 december 2017
Talman Urban Ahlin (S) under riksmötets öppnande. Arkivbild.
Talman Urban Ahlin (S) under riksmötets öppnande. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Dagens Nyheter har samlat in vittnesmål från ett 30-tal personer som målar en bild av en person som utövar härskarteknik, är aggressiv och psykiskt bryter ner människor, framförallt yngre kvinnor.

En kvinna framför också anklagelser om sexuella trakasserier som skedde 2008, en händelse som avslöjades 2010. Händelsen utreddes av partiet och Ahlin fick en reprimand. Urban Ahlin förnekar dock bestämt för DN att den reprimanden handlade om sexuella trakasserier.

Annons

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kräver nu att en oberoende utredning inleds.

– Det är viktigt att vi går till botten med de här anklagelserna, säger han till TT.

Urban Ahlin är i egenskap av talman i riksdagen ansvarig för anmälningar av den här karaktären om parterna tillhör olika partier. Den utredning som tillsätts kan därför inte bedrivas i riksdagen, enligt Ygeman.

Han har redan kontaktat flera av de andra partiernas gruppledare för att hitta en konstitutionell väg fram som kan ha betydelse även framöver.

– Det måste göras på ett sätt som kan bli hållbart även för framtiden, säger Anders Ygeman.

Gruppledaren hävdar att han inte har känt till några av anklagelserna mot Urban Ahlin förutom den som uppdagades 2010.

Alla anklagelserna mot talmannen kommer anonymt. 2008 var Nalin Pekgul ordförande för S-kvinnor och hon slår tillbaka mot de som anklagar Ahlin.

– Människor har anklagat honom anonymt. De som säger de här sakerna måste framträda. Om man inte gör det är det ett politiskt mord, säger hon till Expressen.

Bevisen mot Ahlin för trakasserierna 2008 ska bestå i sms med sexuella anspelningar som han skickat till kvinnan. Men han menar att sms:en var jobbrelaterade och nekar till alla anklagelser.

Det är dessutom oklart om sms-meddelandena ens finns.

Annons

– Jag dementerar kraftfullt, det finns inga sex-sms, säger Urban Ahlin till TT.

Han anklagas även för dåligt ledarskap i riksdagen.

– Det är en bild som jag inte känner igen mig i. Jag tycker jag får uppskattande tillrop.

Han välkomnar att en oberoende utredning om anklagelserna tillsätts och säger "jag har ingenting att dölja". Han vill dessutom att hans ledarskap utreds.

– I morgon kommer jag att be riksdagsdirektören att tillsätta en oberoende utredare för att se över hur ledarskapet fungerar i riksdagen, säger han.

Barn-, äldre-, och jämställdhetsminister Åsa Regnér säger till DN att hon ser allvarligt på anklagelserna och delar uppfattningen att anklagelserna kan behöva utredas.

– Det finns ingen gräddfil för att man är socialdemokrat eller talman i det jämställda Sverige som jag vill se, säger hon.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons