Annons
Nyheter

Frederiksen: Valet börjar närma sig

Statsministern Mette Frederiksen (S) väntas utlysa val i Danmark denna vecka – annars väntar en misstroendeförklaring från stödpartiet Radikale Venstre.
Men S-regeringens två övriga stödpartier anser att det inte är lämpligt att hålla val nu med tanke på läget i omvärlden.
Danmark • Publicerad 4 oktober 2022
Statsminister Mette Frederiksen (S) och maken Bo Tengberg ankommer till gudstjänsten i Christiansborgs slottskyrka i samband med att folketinget öppnas efter sommaruppehållet.
Statsminister Mette Frederiksen (S) och maken Bo Tengberg ankommer till gudstjänsten i Christiansborgs slottskyrka i samband med att folketinget öppnas efter sommaruppehållet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/TT

Under tisdagen öppnade det danska parlamentet efter sitt sommaruppehåll. Statsministern Mette Frederiksen (S) gav inget besked om val under sitt öppningstal, men att det kommer ske snart var tydligt när hon mötte journalister efteråt.

– Jag undrar om valet inte börjar närma sig, säger Frederiksen.

"Ovanlig tidpunkt"

Annons

Tidigare har den 4 oktober varit sista dagen för Radikale Venstres ultimatum om utlysning av ett val. Läckorna i de båda Nord Stream-ledningarna i Östersjön, den stigande inflationen och de höga höga elpriserna påverkar inte stödpartiets krav om val.

– Det kommer att bli en ovanlig tidpunkt att hålla val med tanke på vad som har hänt i Östersjön och vad som händer i Europa, säger Mette Frederiksen och syftar även på kriget i Ukraina.

S-regeringens två övriga stödpartier – Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti – anser dock att det inte är lämpligt att hålla val just nu.

– Vi befinner oss just nu i en mycket svår kris. Det handlar inte bara om det som har hänt i Östersjön med läckorna. Danskarnas ekonomi har drabbats mycket hårt av energipriser och livsmedelspriser, säger Pia Olsen Dyhr, partiledare för Socialistisk Folkeparti, till TV2.

Även de sex partierna på högersidan – Venstre, Konservative Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige och Liberal Alliance – väntar sig ett val i höst.

Stöttar inte enpartiregering

Kravet om ett val kom i samband med att Radikale Venstre i somras valde att inte stötta tillsättandet av en oberoende granskning av minkkommissionens rapport. En sådan granskning hade i sin tur kunnat ligga till grund för ett riksrättsåtal mot statsministern eller någon annan person för hanteringen av det lagvidriga beslutet att massavliva landets 15–17 miljoner minkar under pandemin.

– Med minkkommissionens rapport som underlag fattades beslut om att vi inte längre kan stötta en enpartiregering. Och det beslutet står vi fast vid, säger Sofie Carsten Nielsen, partiledare för Radikale Venstre.

Fakta: Folketingsval

Danmark har ingen fast valdag, men nästa folketingsval måste hållas senast den 23 juni 2023.

Det är statsministern – för denna mandatperiod Mette Frederiksen (S) – som utlyser när valet ska hållas. Normalt sett ska det ske tre till fyra veckor innan den tänka valdagen.

Radikale Venstre har ställt som krav att ett val ska utlysas i samband med att folketinget öppnas den 4 oktober – annars väcker partiet omröstning om misstroende mot S-regeringen.

Tidigast på torsdagen den 6 oktober – i samband med öppningsdebatten i folketinget – kan Radikale Venstre väcka misstroende.

Om en majoritet av ledamöterna i parlamentet uttrycker misstroende mot regeringen kan den antingen välja att avgå eller så utlyser statsministern val.

Om regeringen avgår väntar en så kallad drottningsrunda. Då väljer drottningen Margrethe – efter rådgivning med partiledarna – en förhandlingsledare som får i uppdrag att forma en regering.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons