GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kriminalvårdare tagna som gisslan på fängelse

En stor insats pågår på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna. Två fångar har tagit personal som gisslan.
"Det här är en mycket allvarlig händelse", uppger Kriminalvården.
Brott (TT) • Publicerad 21 juli 2021
En insats pågår på Hällbyfängelset. Arkivbild.
En insats pågår på Hällbyfängelset. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT

Vid 12.30 barrikaderade sig två fångar i vaktutrymmet på en av avdelningarna. Två kriminalvårdare befann sig i rummet. De intagna har täckt för kameror, skriver Kriminalvården till TT.

"Just nu arbetar vi med att få en tydligare bild av situationen. De intagna är dömda för allvarlig brottslighet men vi kan i nuläget inte gå ut med vad de är dömda för. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst. Det här är en mycket allvarlig händelse", skriver tillförordnad säkerhetschef Jörgen From Nordin.

Hällbyfängelset vill i nuläget inte kommentera det pågående gisslandramat. I stället hänvisar de till presstjänsten på Kriminalvårdens huvudkontor.

– Du kommer inte att få någon information från oss just nu, säger en representant på fängelset till TT.

Polisen är fortsatt förtegen om vad som pågår vid fängelset.

– Det jag kan säga är att vi är på plats med flera enheter med olika kompetenser. Övriga frågor får jag hänvisa till Kriminalvården, säger polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

Det är inte första gången som ett gisslandrama sker på fängelset. 2004 tog två av fångarna som befann sig på en avdelning för "svårmotiverade" en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade kvinnan med ett egentillverkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikaderade sig.

Efter sex timmars förhandlingar gav fångarna upp frivilligt. Den kvinnliga vårdaren fick inga fysiska skador.

Hällbyfängelset har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för att klara de mest riskfyllda fångarna.

Fakta

Tre säkerhetsklasser

Svenska fängelser delas in i tre säkerhetsklasser:

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna fängelser. Fängelser i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Fängelserna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna fängelser med lägre säkerhetsnivå. Fängelser inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsfängelser medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3

Fängelserna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer