Annons

Krispaket kan ge familj 10 000 kronor

Generösare regler i a-kassan och slopat amorteringskrav kan ge över 10 000 kronor i förstärkning för hushållet som drabbas av arbetslöshet, visar beräkningar av de samlade krispaketen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Privatekonomi (TT) • Publicerad 15 april 2020
Privatekonomen Arturo Arques, Swedbank. Arkivbild.
Privatekonomen Arturo Arques, Swedbank. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– Regeringens politik gör skillnad, men det är ändå en prövning för många hushåll, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

När regeringen i dag lägger fram sin vårbudget kan det konstateras att flera av krisåtgärderna redan är klubbade i riksdagen i flera extra vårändringsbudgetar. Ett försök att summera insatserna riktade mot hushållen visar att den tillfälligt förbättrade a-kassan och slopat amorteringskrav på bolån är de tyngsta bitarna.

Dubbel effekt

Annons

För tvåbarnsfamiljen med ett villalån på 3,8 miljoner kronor och 85 procents belåningsgrad av köpesumman, där den bäst betalda i hushållet blir arbetslös, handlar det om över 10 000 kronor mer än med de gamla reglerna, där hushållet hade gått back, enligt Swedbanks beräkningar baserade på några typhushåll.

– Det är en skillnad från att få ekonomin att gå runt eller inte, säger Arturo Arques.

Utan åtgärderna hade väldigt många fler hushåll fått klara sig utan pengar till det mest nödvändiga, enligt Arques.

Följden av de relativt frikostiga krispaketen gör därmed att det villaägande hushållets månadsekonomi bara sänks med lite mer än ett par tusenlappar när en person blir arbetslös.

Det borttagna amorteringskravet ger störst skillnad, i ovanstående räkneexempel drygt 6 000 kronor i månaden. Samma familj som bor i hyreslägenhet får lite drygt 4 000 kronor mer kvar i månaden efter att de nödvändigaste utgifterna betalts, det är samma belopp som det högre a-kassetaket ger efter skatt. På ungefär samma vis påverkas enpersonshushållet vid arbetslöshet.

Mer än halvtid

Den som däremot har betydligt lägre lön, inte är med i a-kassan eller har jobbat för lite för att nå upp till arbetslöshetsförsäkringens miniminivåer, ungefär två dagars jobb i veckan det senaste halvåret, blir det nästan inga extrapengar alls.

En annan privatekonomisk förbättring i de krispaket som ramlat in är det minskade karensavdraget i sjuklönen.

Det blir också tillåtet att jobba mer för den som går på studiebidrag utan att stödet naggas i kanten.

– Det är ju jättebra att man kan hoppa in och jobba mer, säger Arturo Arques.

Olle Lindström/TT

Fakta: Det här ändras

Taket i a-kassan höjs de 100 första dagarna, från 910 kronor till 1 200 kronor per dag, vilket på en månad motsvarar en höjning från 25 000 till 33 000 kronor i månaden.

Ersättningen är dock bara 80 procent, så som mest kan man få 26 400 kronor i månaden före skatt. Efter skatt motsvarar det höjda taket, för de som normalt har en månadslön över 33 000 kronor, 4 000 kronor mer i månaden.

Dessutom har reglerna ändrats så att fler omfattas av a-kassan. Samtidigt höjs grundbeloppet för de som inte hunnit kvalificera sig till inkomstrelaterad a-kassa.

Amorteringskravet slopas tillfälligtvis, vilket innebär att bankerna inte behöver tvinga bolånetagarna att amortera. Det är sedan upp till bankerna hur de agerar.

Fribeloppet i studiestödet höjs, det blir alltså tillåtet att tjäna mer pengar utan att stödet naggas i kanten.

Karensavdraget i sjuklönen minskas.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons