Nyheter

Kristersson: "Avgå, Stefan Löfven"

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ser sig själv och Alliansen som segrare.
Publicerad 10 september 2018

Detta gör att det nu enligt Kristersson finns bara ett alternativ – Stefan Löfven ska avgå.

– Den (regeringen) har gjort sitt och ska nu avgå, säger han.

Han klev upp till jubel och applåder vid valvakan på ett hotell i centrala Stockholm. Han togs emot som en segrare och det är också Ulf Kristersson ser sig själv, partiet och Alliansen.

Detta trots ett kraftigt försvagat valresultat jämfört med senaste valet, preliminärt 19,8 procent när 5 988 av 6 004 valresultat är räknade.

Detta trots ett valresultat där de rödgröna preliminärt får 144 mandat mot Alliansens 142.

– Mitt och Alliansens besked är att den här regeringen ska avgå. Den ska pröva sitt förtroende i riksdagen, sade Kristersson efter sitt tal.

Statsministern borde ha respekt och avgå, säger moderatledaren.

– Alliansen är i särkraft största gemensamma politiska kraft som kan bilda regering. Jag ska nu diskutera med mina kollegor hur vi agerar fortsättningsvis. Det här kommer bli svårt och kräva många samtal men min bestämda uppfattning är att Alliansen har bäst förutsättningar.

Till TT säger Ulf Kristersson är det viktiga inte är att regeringsbildningen går snabbt, utan att det görs ordenligt.

– Det här är inget sprinterlopp, det här är inget man löser på Twitter. Det här är ett omdömesfullt och gediget arbete som måste göras, som börjar bokstavligt talat i morgon bitti när Allianspartiledarna sätter sig och diskuterar hur vi gemensamt går vidare i det här svåra arbetet.

Kort därefter kom dock beskedet från Stefan Löfven, han avser att sitta kvar och i stället invänta det slutliga valresultatet och dramatiken fortsätter därmed.

För de moderater som fanns på plats på hotell Scandic Continental blev det en kväll med toppar och dalar. Det började med tystnad när SVT:s valundersökning lästes upp, 17,8 procent, men blev desto muntrare när resultatet blev bättre under kvällen.

Trots allt är det nu partiets sämsta siffra sedan katastrofvalet 2002 då man bara nådde 15,3 procent. Förre ledaren Carl Bildt tror dock att M-ledaren Ulf Kristersson har större möjlighet att bilda regering än Stefan Löfven.

– Det är uppenbart att Stefan Löfven kommer att förlora statsministeromröstningen, säger Bildt till TT.

Beatrice Ask, talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor, talar också hon om vikten av att verkligen analysera läget.

– Låta krutröken lägga sig och samla ihop sig för att bilda en ny regering. Jag tror också det är viktigt att diskutera möjligheterna till överenskommelser, till exempel mellan Socialdemokraterna och Alliansen. Men det här kommer att kräva eftertanke, och vi måste sätta Sveriges väl framför ögonen.

Vägen dit var dock tidigt på måndagsmorgonen högst oklar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.