Annons
Nyheter

Kritik mot nya utdelare av medicin på akuten

Planerna på att låta specialutbildade undersköterskor få dela ut medicin till patienter på akuten i Lund kritiseras av Vårdförbundet.
Sjukvård • Publicerad 2 mars 2023
Tanken är att den nya arbetsordningen bara ska gälla vissa undersköterskor, som har specialkompetens och har arbetat länge på akutmottagningen, enligt akutmottagningens ledning. Arkivbild.
Tanken är att den nya arbetsordningen bara ska gälla vissa undersköterskor, som har specialkompetens och har arbetat länge på akutmottagningen, enligt akutmottagningens ledning. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Vi är oeniga med arbetsgivaren om det lämpliga i att införa att icke legitimerad personal, i detta fallet undersköterskor, ska utföra uppgifter som åligger legitimerad personal, alltså sjuksköterskor, säger Ricky Sjögren, huvudskyddsombud för Vårdförbundet, till Sydsvenskan.

Vårdförbundet har begärt förhandlingar med akutens ledning. Planerna har även anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan, som gjorts av en sjuksköterska på akuten, påtalas att sjuksköterskor har tre års utbildning, som inkluderar farmakologi och läkemedelsprov, medan undersköterskor enbart har gymnasieutbildning.

Annons

Akutmottagningens verksamhetsansvarige, Oskar Hammar, understryker att tanken är att den nya arbetsordningen bara är tänkt att gälla vissa undersköterskor, som har specialkompetens och har arbetat länge på akutmottagningen.

Precis som i stora delar av övrig svensk sjukvård råder brist på sjuksköterskor på akuten i Lund. Men delegering av arbetsuppgifter får inte användas för att lösa brist på personal, enligt Socialstyrelsens författningssamling.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons