Annons
Nyheter

Kritik mot ridande polis efter gränskaos

USA • Publicerad 9 juli 2022
Ridande gränspolis motar bort migranter som tagit sig över floden Rio Grande för att komma in i USA, nära staden Del Rio i Texas, i september 2021. Arkivbild
Ridande gränspolis motar bort migranter som tagit sig över floden Rio Grande för att komma in i USA, nära staden Del Rio i Texas, i september 2021. ArkivbildFoto: Felix Marquez/AP/TT

Bilder på migranter som motas iväg av gränspoliser till häst när de försöker ta sig in i USA spreds och upprörde förra hösten. Nu visar en utredning att poliserna agerade oprofessionellt – men de ska inte ha använt tyglarna som piska, som det såg ut som på en del av bilderna.

Den kaotiska situationen uppstod när tusentals haitiska migranter tog sig över gränsfloden Rio Grande mellan Mexiko och USA. Många hade lockats dit av falska rykten om att gränsen till USA var öppen.

En utredare från USA:s tull- och gränsbevakningsorgan har nu gått igenom bilder, filmer och vittnesmål efter den kritiserade insatsen. Hans slutsats är att flera poliser agerade oprofessionellt och farligt. Bristfällig utbildning och ledning, och den allmänt kaotiska situationen, bedöms ha bidragit till händelserna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons