Annons
Nyheter

Kritiserad åldersbedömning blir inte utredd

Regeringen har lagt ned utredningen om medicinsk åldersbedömning, rapporterar . Metoden att undersöka knän och visdomständer är kritiserad och praktiseras inte i något annat europeiskt land.
Politik • Publicerad 10 januari 2023
Utredningen om medicinsk åldersbedömning avbryts och justitieminister Gunnar Strömmer (M) ska avveckla den.
Utredningen om medicinsk åldersbedömning avbryts och justitieminister Gunnar Strömmer (M) ska avveckla den.Foto: Henrik Montgomery/TT

Dåvarande justitieministern Morgan Johansson (S) tillsatte utredningen i juni 2020. Uppdraget var att granska Rättsmedicinalverkets (RMV) undersökningsmetod.

Den går ut på att kombinera magnetkameraundersökningar av knäs mogenhet och röntgenundersökningar av visdomständer för att bestämma ålder för unga personer, främst asylsökande.

Annons

Metoden har varit starkt ifrågasatt och utredaren Maria Eka konstaterade i ett delbetänkande i november 2021 att den svenska myndighetens metod var unik och inte förekom i andra europeiska länder.

Avbruten forskning

Ett slutbetänkande var planerat till maj 2024, men strax före jul lade regeringen ned utredningen enligt Dagens Medicin, som har sökt justitieminister Gunnar Strömmer (M) för att få veta hur regeringen motiverar sitt beslut.

Ett forskningsprojekt som skulle studera hur användbar och säker RMV:s metod var blir inte av.

– Vi har varit mitt i ett avtal med Blekinge tekniska högskola (BTH) som skulle bedriva en forskningsstudie och det avbryts ju nu i och med regeringens beslut att lägga ned utredningen, bekräftar Carolina Östgren, sekreterare i utredningen, för Dagens Medicin.

Beklagar nedläggning

Peter Anderberg, professor i tillämpad hälsoteknik på BTH och professor i hälsovetenskap vid Skövde högskola, beklagar att forskarna inte får fullfölja studien som skulle ha kostat tio miljoner kronor.

– Det finns ju ingen annan studie avseende både knän och tänder och det finns ett stort kliniskt och vetenskapligt intresse för frågeställningarna. Det stora problemet för RMV är att man har väldigt många bilder för varje individ, av knän och tänder, men man har ju ingen känd ålder bakom, säger Peter Anderberg till Dagens Medicin.

Också RMV hade sett fram mot studien.

– All vetenskaplig data är välkommen. En riktigt stor studie hade varit optimalt men troligen inte praktiskt möjlig, säger Nina Heldring, verksamhetsutvecklare på myndigheten, till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons