Annons
Nyheter

Krokodil fri från däck runt hals efter sex år

En saltvattenskrokodil i Indonesien som haft ett motorcykeldäck runt halsen i sex år har blivit befriad från sin börda. Efter en stor insats av djurvänner gick krokodilen i deras gillrade fälla och däcket sågades av.
Indonesien • Publicerad 9 februari 2022
Människor flockades kring saltvattenskrokodilen strax efter att däcket avlägsnats från hennes hals.
Människor flockades kring saltvattenskrokodilen strax efter att däcket avlägsnats från hennes hals.Foto: Mohammad Taufan/AP/TT

Den vilda krokodilhonan i Palu, i provinsen centrala Sulawesi, upptäcktes 2016 och naturvårdare har oroats för att hon skulle kvävas av däcket i takt med att hon växte. Krokodilen har väckt sympati hos lokalbefolkningen men de försök som gjorts för att få bort däcket har misslyckats.

Men i januari flyttade Tili, en man som brukar fånga fåglar och andra djur, till Palu. Han fick höra talas om krokodilen, som brukade ligga och sola sig med däcket runt halsen och beslutade sig för att göra ett nytt försök.

Annons

Han gillrade en fälla och lockade dit honan med kyckling, fågel och anka som bete. Efter tre veckors väntan fastnade krokodilen i fällan i måndags natt. Tili lyckades, tillsammans med två vänner, såga sig genom däcket. Krokodilen släpptes sedan tillbaka i det vilda med hjälp av räddningstjänsten och naturvårdare.

– Det är en stor milstolpe, säger Haruna Hamma, chef över centrala Sulawesiprovinsens naturvårdsmyndighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons