GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kronan på historiskt låg kurs

Semesterkassan inför höst- och julresor äts just nu upp snabbt då kronans värde faller.
Den svenska kronan har under natten, efter USA:s centralbanks räntehöjning, pendlat på historiskt låga nivåer mot dollarn.
Ekonomi • Publicerad 22 september 2022
Kronans värde mot dollarn är på historiskt låg nivå.
Kronans värde mot dollarn är på historiskt låg nivå.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under morgonhandeln har kursen stabiliserats på 11:09 kronor per dollar, efter att under småtimmarna ha snuddat vid 11:14 kronor per dollar.

Tidigare historiska bottennotering var 2001, på 11:04 kronor per dollar.

Geopolitisk oro och säsongsmönster väger tyngre på kronan än Riksbankens oväntat stora räntehöjning i tisdags, som borde ha stärkt kronan.

"Kronan påverkas i mindre grad än vanligt av Riksbanken och räntor och drivs främst av det globala risksentimentet som vi väntar oss förblir surt under hösten. Det i kombination med ett säsongsmönster där EUR/SEK (kursen mot euron) brukar röra sig högre i oktober gör att vi förväntar oss en ännu svagare krona den närmaste tiden", skriver SEB-ekonomen Elisabeth Kopelman i ett kundbrev.

En svag krona förvärrar inflationen – redan uppe på 9 procent – genom att importerade varor blir dyrare. Utvecklingen ger dock en skjuts uppåt för svensk exportindustri, då den gör svenska varor billigare på världsmarknaden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.