Annons
Nyheter

Kry i affär som oroar läkarförening

Vårdbolaget Kry köper Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, rapporterar .
Affären som rör 1177 Vårdguiden innebär en risk för snedvriden konkurrens, varnar Svensk förening för allmänmedicin.
Ekonomi • Publicerad 11 januari 2021
Vårdbolaget Kry slår sina lovar kring 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Arkivbild.
Vårdbolaget Kry slår sina lovar kring 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vårdtjänster sköter 1177 Vårdguiden i Region Stockholm, den enda region som inte driver webbplatsen och telefontjänsten i egen regi.

– För ett år sedan hade Medhelp två regioner till och det är klart att det är intressant för oss att kunna utvidga till fler regioner. Huvudanledningen till att vi varit intresserade är att Medhelps verksamhet fungerar så fantastiskt bra. Det är ett otroligt välskött bolag, säger Erik Hjelmstedt, Sverigechef för Kry, till tidningen.

Annons

Enligt Kry förblir verksamheten oförändrad, utan koppling mellan Krys system och 1177 Vårdguiden. Cirka 250 sjuksköterskor anställda av Medhelp kommer att arbeta kvar i Vårdtjänster efter ägarbytet.

– Vårt driv är att bli en större och viktigare primärvårdaktör i Sverige och det här ger oss möjlighet att bredda oss med en verksamhet som vi tror att vi kan utveckla, säger Erik Hjelmstedt till Dagens Medicin.

"Risk för jäv"

Magnus Isacson, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, och specialist i allmänmedicin vid Tensta vårdcentral i nordvästra Stockholm, ser en risk för att andra privata och offentliga vårdcentraler blir förfördelade om affären går i lås, eftersom 1177 Vårdguiden har en roll som spindeln i nätet.

– Kry är en vårdgivare som har egna vårdcentraler, och sedan ska de ansvara för systemet som har hand om rådgivning och hänvisning. Det blir en väldigt konstig konkurrenssituation.

– Även om det inte behöver bli något fel finns alltid risk för jäv, säger Magnus Isacson till TT.

Hård kritik

Krys presschef Jonas Beltrame-Linné ser ingen risk för jäv och säger till TT att bolaget inte kommer att påverka var patienterna hamnar.

– I de fall som till exempel invånaren hänvisas till vårdcentral så utgår man alltid från den vårdcentral som invånaren är listad på. Avseende andra vårdnivåer som till exempel närakut eller akutmottagning så utgår sjuksköterskan från invånarens geografiska position.

– Sjuksköterskan kan med andra ord inte premiera någon vårdgivare före någon annan gällande hänvisningar, säger Jonas Beltrame-Linné.

Region Stockholm måste formellt godkänna ägarbytet. Köpeskillingen är hemlig enligt avtalet mellan parterna.

I höstas var Kry i blåsväder efter att ha erbjudit stockholmare som använder bolagets app att lista sig på Krys nyöppnade vårdcentraler. Många patienter var inte medvetna om att de därmed förlorat listningen vid sina tidigare vårdcentraler.

En av de mer profilerade kritikerna var socialminister Lena Hallengren (S). Kry försvarade sig med att bolaget följer reglerna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons