Annons
Nyheter

Krypterad app stoppad – 48 gripna

En krypterad kommunikationstjänst som har använts i organiserad brottslighet har stängts av europeiska utredare. 48 personer som har använt sig av, administrerat och drivit tjänsten Exclu har gripits.
Europa • Publicerad 6 februari 2023
48 användare av den krypterade appen Exclu har gripits. Arkivbild.
48 användare av den krypterade appen Exclu har gripits. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Över 70 egendomar genomsöktes i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Polen i fredags, då även gripandena gjordes, skriver polisen i det tyska förbundslandet Rheinland-Pfalz i ett uttalande.

Även Sverige, Frankrike och Italien var inblandade i utredningen.

Annons

"Sverige har deltagit i denna operation, men inte haft några operativa ärenden i vårt land kopplat till tjänsten även om vi har haft en god förmåga att hantera ärenden kopplat mot Sverige, om det hade blivit aktuellt", svarar pressekreterare Stefan Marcopoulos på Nationellt mediecenter hos polisen på TT:s fråga om det svenska inslaget.

Frihetsberövandena kom som en följd av en utredning som inleddes 2020, efter att en tidigare militärbunker i västra Tyskland stängts. Den ska ha haft koppling till sajter där droghandel och annan olaglig verksamhet bedrivits, bland annat appen Exclu som nu har stängts.

Tjänsten har enligt tyska myndigheter funnits som mobilapp till en kostnad av 800 euro, drygt 9 000 kronor, för ett halvår. Uppskattningsvis 3 000 personer var användare, varav 750 i Nederländerna, vars polis också deltagit i utredningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons