Annons
Nyheter

Kryptoföretag exponerat mot krisbanken SVB

Det amerikanska kryptoföretaget Circle, som hanterar en mer stabil typ av kryptovaluta, har exponering mot krisande banken Silicon Valley Bank (SVB).
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2023
Krisen kring Silicon Valley Bank oroar hela finanssektorn. Arkivbild.
Krisen kring Silicon Valley Bank oroar hela finanssektorn. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

Circle meddelar på Twitter att 3,3 miljarder dollar, motsvarande cirka 35 miljarder kronor, av totalt 40 miljarder dollar i företagets myntreserv fortfarande ligger i SVB.

Cirkle hanterar kryptovalutan USDC, vars värde är knutet till den amerikanska dollarn. Efter beskedet att Circle har koppling till SVB föll den virtuella valutan från en dollar till under 87 cent på lördagen, rapporterar CNBC.

Annons

USDC lanserades 2018 som en stabilare kryptovaluta eftersom den är kopplad till en valuta som är uppbackad av en nationell centralbank. Den är den näst största av sådana kryptovalutor efter Tether.

SVB, i Kalifornien, kollapsade under torsdagen och fredagen, och har tagits över av amerikanska myndigheter.

Circle skriver på Twitter att man nu följer de direktiv som kommer från statliga och delstatliga myndigheter.

SVB väntas öppna igen på måndag under annat namn och med kundernas konton under kontroll av bankövervakningsmyndigheten FDIC.

Myndighetens insättningsgaranti är upp till 250 000 dollar per klient och bank. Hur större konton påverkas är oklart.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons