Annons
Nyheter

Kryptobörs ansöker om konkursskydd

Kryptobörsen FTX ansöker nu om konkursskydd i USA, ett så kallat Chapter 11-förfarande. Medgrundaren, Sam Bankman-Fried, lämnar nu sin post som vd.
För egen del har han förlorat hela sin miljardförmögenhet inom loppet av ett par dagar.
Ekonomi • Publicerad 11 november 2022
Kryptomogulen Sam Bankman-Fried har på några dagar fått se hela sin förmögenhet, värderad till omkring 170 miljarder kronor, raderas ut.
Kryptomogulen Sam Bankman-Fried har på några dagar fått se hela sin förmögenhet, värderad till omkring 170 miljarder kronor, raderas ut.Foto: Kin Cheung AP/TT

I uttalande på Twitter skriver företaget att man nu ansöker om Chapter 11. Detta samtidigt som Sam Bankman-Fried kliver av och ersätts av John J Ray III. Under tiden uppges de anställda fortsätta sitt arbete inom företaget.

För den 30-årige kryptomogulen är smällen en av de allra största som drabbat en enskild aktör i kryptovalutornas historia.

Annons

Han uppges på några dagar förlorat hela sin förmögenhet på 16 miljarder dollar (motsvarande 170 miljarder kronor) jämfört med tidigare i veckan.

Värdet på den amerikanska handelsplattformen FTX är just nu i praktiken noll – eller 1 dollar, enligt Bloombergs miljardärsindex senaste värdering. Det kan jämföras med 8 miljarder dollar så sent som i januari.

Konkurshot och frysta tillgångar

Bankman-Fried – vars förmögenhet som mest var uppe i 26 miljarder dollar – har även en andel i handelsplatsen Robinhood Markets, som på pappret är värd 500 miljoner dollar. Men Robinhood-aktierna kan inte längre räknas in som en del i hans förmögenhet, då ägandet går via handelshuset Alameda och där använts som säkerhet för att kunna ta lån.

Alameda ingår också i Bankman-Frieds kollapsade kryptoimperium, som tidigare ansetts vara en av de stabilaste platserna på kryptomarknaden att göra affärer på. Alameda omfattas nu av Chapter 11-förfarandet.

I Bahamas, där FTX.com har sitt säte, har tillsynsmyndigheter frusit alla tillgångar med koppling till handelsplatsen. Och i USA har handelsplatsen uppmanat sina kunder att avsluta sina affärer inför ett handelsstopp om ett par dagar.

Utreds av SEC

Finansmyndigheten SEC i USA har samtidigt inlett en utredning av Bankman-Fried. Han misstänks för marknadsbedrägeri, enligt Bloombergs källor.

I grunden handlar problemet om en akut likviditetskris för FTX, sedan ett hål på 8 miljarder dollar uppstått i balansräkningen till följd av ett frenetiskt lånande för att rädda verksamheten.

Fakta: Kraftig press nedåt på bitcoin

Kryptovalutor som bitcoin har i skuggan av den akuta krisen för handelsplatsen FTX och handelshuset Alameda rasat under veckans handel. Trots ökad riskaptit på marknaden efter en oväntat låg inflationssiffra för oktober från USA ligger bitcoin kvar nära den lägsta kursen på två år i fredagens handel.

En bitcoin kostar under förmiddagen cirka 17 400 dollar. För knappt en vecka sedan kostade en bitcoin 21 300 dollar och som mest – för drygt ett år sedan – var kursen 67 700 dollar.

Andra kryptovalutor har följt med bitcoin nedåt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons