Annons

Ukraina efter möte: Inga framsteg om eldupphör

Ingen framgång gällande eldupphör mellan Ryssland och Ukraina har nåtts, säger Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba efter ett möte med sin ryske kollega Sergej Lavrov.
Den sistnämnde förnekar för övrigt att Ryssland invaderat Ukraina.
Ukrainakriget • Publicerad 10 mars 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, till vänster, och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, till höger, träffas på torsdagen tillsammans med Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, i mitten av bilden. Alla tre flankerade av två medarbetare.Foto: Cem Ozdel/AP/TT

Rysslands invasion av Ukraina har nu pågått i mer än två veckor. Under torsdagen möttes ländernas utrikesministrar för samtal– det första på den höga nivån sedan krigets början.

Efter mötet höll de två utrikesministrarna varsin separat pressträff. Dmytro Kuleba beskriver mötet som "svårt" men att man kom överens om att fortsätta försöken att hitta en lösning gällande de humanitära frågorna i Ukraina.

Annons

– Vi pratade också om ett 24 timmar långt eldupphör men inga framsteg gjordes där, säger han efter mötet, enligt AFP.

"Ger inte upp"

Utrikesministrarna möttes i den turkiska hamnstaden Antalya, sedan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som vill agera medlare mellan länderna, talat med såväl Rysslands som Ukrainas presidenter.

Kuleba säger att han hoppats på att komma ut från mötet med en överenskommelse om en humanitär korridor från den belägrade staden Mariupol. Så blev inte fallet. Enligt Kuleba ska Lavrov "diskutera frågan med respektive myndigheter".

Hittills har alla försök att evakuera Mariupol misslyckats och Ukraina och Ryssland har skyllt på varandra för att bryta vapenvilan. I dag görs ännu ett försök att öppna en så kallad humanitär korridor från staden, enligt landets president Volodymyr Zelenskyj.

Sergej Lavrov bekräftade på sin pressträff att man talade om den humanitära situationen och säger att det ryska erbjudandet om humanitära korridorer i Ukraina ligger kvar.

Kuleba lovar också att landet inte kommer att ge upp.

– Jag vill upprepa att Ukraina inte har gett upp, inte ger upp, och inte kommer att ge upp, säger Kuleba.

"Har inte attackerat Ukraina"

Lavrov säger vidare att Rysslands president Vladimir Putin inte motsätter sig att träffa Zelenskyj, men att det är för tidigt och betonar att samtalen som förs mellan ryska och ukrainska delegationer i Belarus bör fortsätta.

– Dagens möte bekräftade att det rysk-ukrainska formatet i Belarus inte har något alternativ, säger Lavrov.

Lavrov förnekar också fortsatt att Ryssland startat ett krig i Ukraina.

Annons

– Vi planerar inte att attackera andra länder, vi attackerade inte Ukraina heller, säger han enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Sedan Rysslands invasion har fler än två miljoner människor flytt från Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons