Annons
Nyheter

Kungen firar 50 år på tronen – detta händer

Det är på dagen 50 år sedan ett tronskifte senast ägde rum i Sverige. Riksdagen har dagen till ära beslutat om en tillfällig allmän flaggdag.
Kungligt • Publicerad fredag 05:55
Kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen med festligheter i dagarna tre.
Kung Carl Gustaf firar 50 år på tronen med festligheter i dagarna tre.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Prins Daniel fyller 50 år den 15 september 2023. Pressbild.
Prins Daniel fyller 50 år den 15 september 2023. Pressbild.Foto: Clément Morin / Kungl.Hovstaterna

Under fredagen kulminerar firandet av kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen med program i Stockholm från tidig morgon till sen kväll. Kungafamiljen har dessutom dubbel anledning att fira just den här dagen eftersom prins Daniel fyller 50 år.

På förmiddagen hålls en tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan med kungliga gäster från både Norge och Danmark, samt Finlands och Islands presidentpar. Även regeringsrepresentanter, partiledare och olika trossamfund kommer att finnas på plats.

Annons

Klockan 12 skjuter Stockholms amfibieregemente salut från Skeppsholmen och därefter kommer både kungen och prins Carl Philip att vara med vid högvaktsavlösningen på yttre borggården.

Kvällen avslutas med en stor jubileumsmiddag i rikssalen på Stockholms slott där förutom statsöverhuvuden, även landshövdingar, representanter för myndigheter, Försvarsmakten, näringsliv, kultur och media, kommer att delta. Delar av middagen, med tal av bland andra kungen, talmannen och statsministern, kommer att direktsändas i SVT.

På fredagskvällen sänds också ett förinspelat tal av kungen till nationen med start klockan 19.20 i SVT1.

Fakta: Jubileumsdagarna 13–16 september

15 september

Te Deum i Slottskyrkan i Stockholm klockan 10.30. Det är en gammal tacksägelsegudstjänst som i kungliga sammanhang äger rum vid större händelser som jubileer och andra högtidliga tillfällen.

Högvaktsavlösning på slottet och salut från Skeppsholmen klockan 12. Kungen och prins Carl Philip närvarar på yttre borggården. Arméns musikkår, livgardets dragonmusikkår och marinens musikkår spelar.

Sångarhyllning på yttre borggården 13.20. Kungliga musikaliska akademien arrangerar. Radiokören, Västerås gosskör, barnkör från Linköpings musikklasser samt ungdomskörer från Lars-Erik Larsson-gymnasiet i Lund och Bodens musikklasser medverkar.

Kungen håller sitt jubileumstal till svenska folket, sänds i SVT1 19.20.

Jubileumsmiddag i rikssalen på slottet 19.30. Bland gästerna finns de nordiska statscheferna med respektive, tronföljare i Norge och Danmark samt partiledare, regeringen, landshövdingar och representanter för akademi, näringsliv, kultur och media.

16 september

Kortege genom Stockholm inleds klockan 14.30. Kungen och drottningen åker häst och vagn. Rutten: Slottsbacken, Skeppsbron, Strömbron, Kungsträdgårdsgatan, Hamngatan, Sveavägen, Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan, Nybroplan och Nybrokajen. Därefter tar kungaparet kungaslupen Vasaorden tillbaka till slottet från Skeppsholmen.

Stockholms stads hyllningskonsert på Norrbro klockan 16.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons