Annons
Nyheter

Kuppförsök uppges ha stoppats i Burkina Faso

Burkina Faso • Publicerad 28 september 2023
Ledaren för militärjuntan i Burkina Faso, Ibrahim Traore. Arkivbild.Foto: Kilaye Bationo/AP/TT

Den militära regeringen i Burkina Faso hävdar att ett kuppförsök avvärjts. Enligt ett uttalande som lästes upp i statskontrollerad tv ska det finnas bevis för att ett "försök till kupp förhindrats den 26 september 2023 av säkerhetstjänsten" i landet.

Ett antal personer uppges ha frihetsberövats efter det påstådda kuppförsöket och ytterligare flera misstänkta jagas, enligt uttalandet.

Annons

Landets ledare Ibrahim Traore kom själv till makten vid en kupp i september förra året, det andra våldsamma maktövertagandet i Burkina Faso inom loppet av åtta månader.

Bakgrunden till de två kupperna hade delvis att göra med ett utbrett missnöje med tidigare makthavares misslyckanden med att slå ner de jihadistiska uppror som plågat den kustlösa nationen sedan de svepte in från grannlandet Mali 2015.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons