Annons
Nyheter

Kursrusning för ryska Rusal

Ekonomi • Publicerad 7 mars 2022
Aktien i Sundsvallsbaserade Kubals ägare Rusal rusar på Hongkongbörsen efter uttalande som pekar mot en separering av internationell verksamhet från den ryska. Arkivbild
Aktien i Sundsvallsbaserade Kubals ägare Rusal rusar på Hongkongbörsen efter uttalande som pekar mot en separering av internationell verksamhet från den ryska. ArkivbildFoto: Erik Mårtensson/TT

Den ryska aluminiumgiganten Rusal rusar uppåt med drygt 30 procent på Hongkongbörsen. Ett uttalande från storägaren EN Group om att man planerar att separera den internationella verksamheten från den ryska ligger bakom kursreaktionen.

I det ryska aluminiumimperiet Rusal ingår bland annat Kubikenborg Aluminium – mer känt som Kubal – i Sundsvall. Kubal, som köptes av Rusal 2007, är Sveriges enda primärproducent av aluminium och står för ungefär hälften av aluminiumutbudet på den svenska marknaden.

Kubal, med 450 anställda, var nära att behöva stänga ned verksamheten till följd av sanktioner mot Ryssland som infördes 2018, som bland annat riktades mot den ryske oligarken Oleg Deripaska, som då kontrollerade Rusal.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons