Annons
Nyheter

Kvinna åtalas för mord på autistisk bror

En kvinna i 40-årsåldern åtalas för att ha mördat sin bror i Gislaveds kommun i november. Enligt åtalet har kvinnan förmått brodern att ta en dödlig dos tabletter.
Mannen hade en funktionsnedsättning och autism.
Brott • Publicerad 11 februari 2022
En kvinna åtalas vid Jönköpings tingsrätt för att ha mördat sin bror. Arkivbild.
En kvinna åtalas vid Jönköpings tingsrätt för att ha mördat sin bror. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kammaråklagare Maria Lundberg hävdar att mannen inte förstod att han skulle dö om han tog tabletterna. Enligt åtalet sade kvinnan till brodern att "man kan bli en ängel", eller något liknande.

Åtalet gäller i första hand mord. I andra hand har åklagaren yrkat att kvinnan ska dömas för ha uppmanat brodern till självmord.

Annons

Enligt Maria Lundberg hade mannen inte förmåga att uttrycka en tydlig vilja till självmord. Hon tror inte heller att mannen förstod vad ett självmord innebär.

Händelsen skedde i mannens bostad. Flera närstående var där i samband med att SOS Alarm fick ett samtal om dödsfallet.

– Det var när ambulanspersonal kom till platsen som man fick uppgifter om att ett brott kanske kunde ligga bakom, säger åklagaren Maria Lundberg.

Kvinnan nekar till brott, men instämmer i åklagarens beskrivning av vad som hänt.

Rättegången hålls i Jönköpings tingsrätt i nästa vecka.

– Min uppfattning är att det inte varit några förmildrande omständigheter som ska påverkan frågan om brott, säger Maria Lundberg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons