Annons
Nyheter

Kvinnor isoleras med kameror och coronaförbud

Flera kvinnojourer har det senaste halvåret tvingats stänga platser på skyddade boenden tillfälligt – och neka våldsutsatta kvinnor och barn.
Samtidigt varnar jourerna för isoleringens livsfarliga konsekvenser.
Samhälle • Publicerad 26 oktober 2020
Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö, är oroad över våldet som män utsätter kvinnor för bakom stängda dörrar.
Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö, är oroad över våldet som män utsätter kvinnor för bakom stängda dörrar.Foto: Lina Alriksson/TT
Kvinnor som hittat kameror hemma eller inte tilläts lämna huset. Caroline Högfeldt Coucher på Kvinnojouren Blenda minns många av samtalen under pandemin.
Kvinnor som hittat kameror hemma eller inte tilläts lämna huset. Caroline Högfeldt Coucher på Kvinnojouren Blenda minns många av samtalen under pandemin.Foto: Lina Alriksson/TT

– En av de största utmaningarna för våldsutsatta kvinnor under pandemin är att de isoleras allt mer och tvingas tillbringa mer tid tillsammans med förövarna, säger Caroline Högfeldt Coucher, verksamhetsledare på Kvinnojouren Blenda i Växjö.

Hon minns samtalen som strömmade in i början av våren, när allt fler jobbade hemifrån. Flera kvinnor tilläts inte lämna huset eftersom mannen skyllde på risken att bli smittad av coronaviruset.

Annons

Andra kvinnor hittade kameror i hemmet.

– När hon var hemma mer förstod hon att mannen hade full kontroll på henne, berättar Caroline Högfeldt Coucher.

Känsligt läge

Socialtjänsten i en kommun kan ha avtal med ideella eller privata aktörer som driver skyddade boenden. Då fattar socialtjänsten beslut om placering, men det finns även vissa kvinnojourer dit våldsutsatta kan vända sig direkt.

TT har talat med sex olika kvinno- och tjejjourer som erbjuder skyddat boende. Läget är pressat men en splittrad bild träder fram. Flera jourer har tvingats stänga boendeplatser tillfälligt, på grund av smittorisken.

Agera kvinnojour i Solna i Stockholm har i vanliga fall plats för nio vuxna plus barn. Nu erbjuds boende för fem vuxna och medföljande barn.

Jouren har tvingats neka våldsutsatta. Då får socialtjänsten försöka hitta platser på andra boenden, berättar Bridgett Stehag, verksamhetschef på Agera kvinnojour.

– Finansieringen av kvinnojourer är kortsiktig – vi är beroende av att få in placeringar för att kunna bekosta personal. När det kommer våldsutsatta kvinnor och barn akut måste skyddet och stödet finnas på plats, så det är ett känsligt läge för många jourer.

Kvinnojouren Öresund i Malmö har stängt sitt kollektivboende under pandemin och erbjuder i stället plats i enskilda lägenheter, i väntan på lättade restriktioner.

Malmö kvinnojour hade högt tryck i somras. Då tvingades jouren stänga två av sina sex boendeplatser och säga nej till förfrågningar.

Kvinnojouren Blenda tar emot kvinnor och barn från hela Sverige. Vissa kommuner vittnar för jouren om högt söktryck under pandemin, andra inte, och på Blendas boende har det varit ett jämnt inflöde. Detsamma gäller kvinno- och tjejjouren Ada i Göteborg.

Svårt att samarbeta

Annons

Både Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) och Unizon bekräftar det splittrade läget.

Unizons ordförande Olga Persson utvecklar:

– Vi kan inte se några mönster på om det är i storstad eller småstad.

Kvinnor och barn hamnar per automatik inte på gatan om en jour är fullbelagd, betonar Olga Persson.

– Jourerna samarbetar ofta med socialtjänsten för att hitta en plats på en annan ort. Men under pandemin har det varit otroligt mycket svårare att samarbeta generellt, säger Olga Persson, och syftar på hur stora delar av det offentliga samhället stängde ner i våras.

Roks ordförande Jenny Westerstrand poängterar att socialtjänsten i en del kommuner väljer att placera kvinnor på privata boenden i första hand, i stället för hos jourerna.

– Våra boenden har stått tomma över tid i vissa kommuner, det har inte att göra med att de inte har behövts, säger Jenny Westerstrand.

Socialminister Lena Hallengren (S) har inte fått varningssignaler om att socialtjänsten haft svårt att lösa boendesituationen för våldsutsatta.

– Vad obalansen beror på, det har jag inget bra svar på för tillfället, säger Lena Hallengren.

I slutet av april gav regeringen i uppdrag till Socialstyrelsen att under 2020 fördela 100 miljoner kronor till civilsamhället, däribland kvinnojourer, med anledning av pandemin. Lena Hallengren kan inte svara på om det blir ytterligare ekonomiskt stöd framöver, när coronaviruset fortsatt hotar samhället.

Tyst i Kiruna

Annons

I Kiruna väntar Victoria Mattila på att kvinnojourens telefon ska ringa. Före pandemin ringde det i snitt en gång om dagen. Nu är det nere på ungefär en gång i veckan.

– Erfarenhetsmässigt ser vi en minskning av kontaktförsöken vid storhelger och semestrar. Då är ofta hela familjen samlad, och kvinnan får ingen möjlighet att komma ifrån, säger Victoria Mattila, anställd på Kvinnojouren Kiruna som också erbjuder skyddat boende.

Victoria Mattila är övertygad om att detsamma nu händer under pandemin. Isoleringen innebär dessutom färre möten med kollegor, vänner och andra utomstående som kan se varningstecken på en våldsam relation.

– Risken är att våldet blir så pass normaliserat i hemmet att kvinnan tappar insikten om att det är våld – och tror att det är ett normalt liv.

Fakta: Här kan du få stöd och hjälp

Är du eller någon i din närhet utsatt för våld i en nära relation? Här är ett urval på vart du kan vända dig för att få hjälp och stöd.

Viktigt: Ring alltid 112 vid akuta händelser. Du kan även nå socialtjänsten eller socialjouren i din kommun via larmnumret.

Kvinnofridslinjen (020-50 50 50, dygnet runt)

En nationell stödtelefon för dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Även anhöriga och vänner är välkomna att ringa.

Alla kvinnors hus (08-644 09 20, mån-fre kl 9-17)

Erbjuder tillfälligt skyddat boende för personer som utsatts för våld i nära relation och hedersrelaterat våld. Tar emot kvinnor, män, deras barn och medföljande djur med placering via socialtjänsten.

Roks (roks.se)

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige samlar jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Hitta en jour närmast dig via Roks hemsida. Klicka på "hitta en jour".

Unizon (unizon.se)

Samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter. På hemsidan finns kontaktuppgifter till jourer i hela Sverige, varav vissa erbjuder skyddat boende. Klicka på "hitta jour".

Brottsofferjouren (116 006, alla dagar kl 9-19)

Ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga.

Qjouren (08-644 20 32)

En kvinnojour för våldsutsatta kvinnor med erfarenheter av missbruk och prostitution.

RFSL stödmottagning (020-34 13 16, torsdagar kl 9-12)

Stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för kränkningar, hot och våld. RFSL stödmottagning driver även ett skyddat boende i Stockholmsområdet.

Fakta: Här kan du få stöd och hjälp

I en kartläggning av Socialstyrelsen svarade 78 procent av de skyddade boendena att de fått avvisa personer på grund av platsbrist, eller andra skäl, under perioden från den 1 augusti 2018 till den 31 juli 2019.

Statistiken beskriver dock inte omfattningen.

Kartläggningen bygger på en enkät som hösten 2019 skickades till 282 skyddade boenden i Sverige, som drivs i privat, kommunal eller ideell regi.

76 procent besvarade enkäten.

Källa: Socialstyrelsens rapport: "Kartläggning av skyddade boenden", publicerad juni 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons