Annons
Nyheter

Kvinnor mår sämre än män efter hjärtinfarkt

Kvinnor tycker i större utsträckning än män att livskvaliteten försämrats av en hjärtinfarkt. Det är också vanligare att kvinnor har för höga blodfetter efter en infarkt enligt nya data.
Hälsa • Publicerad 7 mars 2022
Efter en hjärtinfarkt skattar kvinnor sin livskvalitet sämre än vad män gör enligt en ny rapport. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT
Hjärtläkaren Margrét Leósdóttir vill lyfta att kvinnors symtom vid hjärtinfarkt kan skilja sig från de som ofta förknippas med sjukdomen.Foto: Creative Commons

Kvinnor är sjukskrivna i högre utsträckning än män efter en hjärtinfarkt. De skattar också sin livskvalitet lägre än män. Det framgår av det svenska hjärtregistret Swedehearts årsrapport.

– Många tror att hjärt-kärlsjukdom är vanligare bland män, vilket ökar risken för att kvinnors symtom missas och bidrar till att de väntar med att söka vård. Det påverkar möjligheten till att kvinnor får optimal behandling, säger Margrét Leósdóttir, hjärtläkare och forskare vid Lunds universitet.

Annons

Hon pekar på att det fortfarande lever kvar en bild av vilka som är de typiska symtomen vid en hjärtinfarkt när de i själva verkar finns stora individuella variationer.

— Kvinnor upplever till exempel oftare en smärta centralt i bröstet som kan stråla mot ryggen mellanskulderbladen. Risken är att både patienterna själva och vården tolkar det som ryggvärk eller halsbränna, säger Margrét Leósdóttir som också är ordförande i ett av delregistren som ingår Swedeheart.

Risk för nya infarkter

Den som en gång har haft en hjärtinfarkt löper ökad risk att drabbas på nytt. Därför erbjuder sjukvården olika åtgärder för att minska risken för detta vilket kallas sekundärprevention.

Det handlar bland annat om blodtrycks- och blodfettssänkande läkemedel, hjälp för rökare att sluta röka, delta i fysiskt träningsprogram och kostråd. Även om både män och kvinnor som haft hjärtinfarkt har förbättrat sina kolesterolvärden efter infarkten de senaste åren, så finns det könsskillnader. Andelen kvinnor som når det önskade kolesterolvärdet är nio procent lägre än bland männen.

— Det tyder på att kvinnor inte får den behandling de har möjlighet till, vilket både vården och patienterna behöver vara medvetna om det, säger Margrét Leósdóttir.

Av årsrapporten framgår också att andelen patienter som deltog i fysiska träningsprogram efter hjärtinfarkt sjönk kraftigt förra året. Från 18 procent 2020 till 6 procent under 2021, en minskning som förklaras av pandemin. Många gruppledda träningspass ställdes helt enkelt in för att minska smittspridningen.

— Nu är det viktigt att dessa kommer i gång eftersom fysisk träning är lika effektivt som vissa läkemedel för att minska risken för nya infarkter. Det är en otroligt kraftfull behandling och målet är absolut att fler än 18 procent ska delta, säger Margrét Leósdóttir.

Individuell plan

Upplägget går kortfattat ut på att patienterna först får träffa en fysioterapeut och ta fram en individuell plan. I den ingår bland annat fysik träning i grupp som leds av en fysioterapeut.

Det finns också positiva nyheter i hjärtregistrets årsrapport. Bland annat har både män och kvinnors kolesterolvärden förbättrats, något som med största sannolikhet förklaras av en ökad användning av effektiva läkemedel.

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden som är med och finansierar Swedeheart, uppmanar till en ökad medvetenhet om kvinnors hjärthälsa.

Annons

"Det behövs på alla nivåer – politiskt, inom vården och hos befolkningen, det vill säga hos både kvinnor och deras närstående. Adekvat psykosocialt stöd ökar sannolikheten för att man söker hjälp i tid, får rätt behandling, tar sina mediciner, deltar i hjärtrehabilitering och förbättrar sina levnadsvanor," säger hon i en presskommentar.

Fakta: 22 200 hjärtinfarkter förra året

En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl. Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande.

Hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. I fjol inträffade 22 200 hjärtinfarkter i Sverige och nästan 4 800 personer dog till följd av hjärtinfarkt.

Fem vanliga symtom vid hjärtinfarkt:

1. Tryckande eller sprängande smärta mitt i bröstet.

2. Ihållande smärta som strålar ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.

3. Stark trötthet och orkeslöshet.

4. Illamående, kallsvett och yrsel.

5. Andnöd och ångest.

Kvinnor får oftare än män en smärta centralt i bröstet som strålar mot skuldrorna. Observera också att symtomen vid hjärtinfarkt kan variera väldigt mycket mellan olika individer och mellan könen. Ovanstående är de allra vanligaste.

Källor: 1177 Vårdguiden, Hjärt-lungfonden och läkaren Margrét Leósdóttir

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons