Annons
Nyheter

Kvinnor ska följas för svar om psykisk ohälsa

Hälsa • Publicerad 2 februari 2022
Forskare i Uppsala vill bättre förstå kvinnors psykiska hälsa. Arkivbild.
Forskare i Uppsala vill bättre förstå kvinnors psykiska hälsa. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Minst 5 000 kvinnor ska följas från tonåren för att bättre förstå vad som bidrar till psykisk ohälsa. Studien är en del av det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet Unga kvinnors psykiska hälsa vid Uppsala universitet, rapporterar Vetenskapsradion.

– Det är väldigt mycket orosord kring unga kvinnors psykiska hälsa, det finns nästan överallt i medierna i dag, säger forskningsledare Pernilla Åsenlöf till radion.

Annons

– Är det här en tickande bomb? För att förstå det måste vi följa det långsiktigt.

Unga kvinnor ska från 15-16-års ålder följas under skolgången, inträdet till arbetsmarknaden, eventuell familjebildning och helst under hela livet.

Blodprov, levnadsvanor, sociala kontakter och digitala medievanor kommer att vägas in, men under förstudierna, som drar i gång i år, ska forskarna också undersöka om det finns bättre sätt att mäta psykisk hälsa.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons