Annons
Nyheter

Kylan försvårar vägbygget i Sandsbro

Det är åtta grader kallt, strålande sol, vindstilla och klarblå himmel. Vid vägbygget i Sandsbro går arbetet långsammare än beräknat, kylan försvårar.
- Vi tvingas göra en del jobb nu som vi normalt sett inte gör på vintern. Vi har tidspress att bli färdiga, säger platschef Anders Andersson.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2006
Lars-Åke Enfors arbetar med den granitmur som dels fungerar som bullerskydd och dels som utsmyckning vid Sandsbrovägen.
Lars-Åke Enfors arbetar med den granitmur som dels fungerar som bullerskydd och dels som utsmyckning vid Sandsbrovägen.Foto: 

Sandsbrovägen ska stå klar den 1 juli men just nu är bygget två veckor försenat. Det beror enligt Anders Andersson på att man hittat gamla spillvattenledningar, optokablar, och ledningar som man inte förutsett och som ingen visste fanns. Dessutom försenar kylan och tjälen alltså arbetet. Men tidsplanen ska

hållas.

Annons

Granitblock från Kina

På banken upp mot den gamla 23:an arbetar Lars-Åke Enfors och Magnus Nilsson med en 800 meter lång granitmur som dels fungerar som bullerskydd men även som utsmyckning. Granitblocken väger i snitt 1 200 kilo och lyfts på plats med en grävskopa. Graniten kommer från Kina.

- Det är konstigt. Det finns ju granitbrott i här i närheten, men det är förstås pengarna som avgör, säger Magnus Nilsson.

För att få ner blocken i marken så tinas jorden upp med hjälp av kolbäddar. Kol läggs på marken och täcks över med lämmar och isoleringsmattor. När kolen glött i sex-sju timmar har jorden tinat, marken kan beredas och granitblocken sättas på plats. Magnus Nilssons och Lars-Åke Enfors arbete går lite långsammare än vanligt på grund av kylan.

- Men man ska inte klaga, det är angenäm utsikt här, säger Magnus och tittar ut över Helgasjöns frusna vatten.

- Jag tyckte det var bättre i somras då man kunde gå ner och bada, säger Lars-Åke.

Bullerplank

Lite längre norrut, vid Tofta kanal, sätter räckesmontörerna Michael Andersson och Bill Olofsson upp bullerplank. Platschef Anders Andersson berättar att man just nu även håller på med ledningsarbete för dagvatten, berg schaktas till en plats invid vägen där det ska sättas upp en informationstavla. Sammanlagt jobbar omkring 20 personer på bygget just nu. Efter påsk ska asfalt läggas och då blir antalet arbetare det dubbla. Man ska också ordna planteringar, gatubelysning och vägräcken.

Sabotage och stölder

Under hela byggtiden har det varit sabotage och stölder vid bygget. Diesel har stulits från tankar och slangats från maskiner. För två veckor sedan förstördes två rastvagnar och en husvagn när någon sprutade med pulversläckare.

- Det kostade 50 000 kronor att göra i ordning var och en av vagnarna. Husvagnen fick skrotas, säger Anders Andersson. Vi är heligt förbannade!

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons