GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tungt tillägg kan väga lätt i riksdagen

Stödet för regeringens förslag om ett garantitillägg för pensionärer är inte säkrat.
Men finansministern hoppas att tidsbrist och opinionstryck inför valet ska tvinga oppositionen att släppa igenom det.
Politik • Publicerad 19 april 2022
Finansminister Mikael Damberg (S) försöker pressa oppositionen att släppa igenom regeringens, V och MP:s förslag om mer pengar till pensionärer.
Finansminister Mikael Damberg (S) försöker pressa oppositionen att släppa igenom regeringens, V och MP:s förslag om mer pengar till pensionärer.Foto: Paul Wennerholm/TT
Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson. Arkivbild.
Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Riksdagens högerpartier är Sveriges pensionärer svaret skyldiga. Kommer ni att stödja regeringens garantitillägg? undrade finansminister Mikael Damberg i riksdagens debatt om vårbudgeten.

Garantitillägget har regeringen förhandlat med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, det var ett krav från V i förhandlingarna för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som ny statsminister i november.

Men Damberg har inte försäkrat sig att något mer parti stödjer det eller att riksdagen släpper igenom det.

Pengarna, upp till tusen kronor i månaden, ska gå till de pensionärer som har det sämst ställt, säger Damberg.

Röstar Centerpartiet med regeringen, V och MP är det klart. Men C vill inte ge några klara besked, än.

– Vi har varit glasklara med att Sveriges mest utsatta pensionärer behöver förbättrade ekonomiska villkor. Men vi är väldigt besvikna över att man valt den här krångliga omvägen via ett nytt tillägg som många kritiserat, säger C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

Filar på motförslag

Moderaternas Elisabeth Svantesson berörde inte pensionstillägget i sitt anförande. Före debatten sade hon att tids nog "kommer ni få veta vårt alternativ". Samtal ska föras med KD och SD.

– Vi som riksdag ska ta ansvar för de sämst ställda pensionärerna men det betyder ju inte att det bara finns ett enda sätt att göra det, det kan ju finnas två sätt till och med, svarade hon när Vänsterpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati försökte få ett rakt svar om M och garantitillägget.

Har brister

Svantesson anser att regeringens, V och MP:s förslag har brister och är orättvist mot personer som jobbat länge jämfört med dem som inte arbetat alls.

Regeringen skulle eventuellt behöva Centerns stöd för att få igenom sin budget, givet att oppositionen i form av M, KD och SD enas om ett motförslag och att de två alternativen ställs mot varandra. Sådana samtal pågår.

Inte heller Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt tog upp pensionstillägget i sitt anförande. Men han fick frågor om det av sina motståndare och svarade att SD kommer, trots brister i förslaget, att acceptera det om det inte har dykt upp ett bättre alternativ.

– Vi kommer Inte att säga nej till regeringens garantitillägg med mindre än att det finns ett annat förslag som är mer aptitligt för pensionärerna på bordet.

Ett problem är att skattesänkningar för pensionärer – som kan vara ett alternativ – inte kan genomföras förrän vid årsskiftet, medan regeringens förslag innebär pengar i augusti.

Liberalerna ställer inte upp på regeringens garantitillägg.

Andra sätt

– Det här är ett utskällt förslag som gör att det inte lönar sig att ha jobbat. Vi kommer nu undersöka om det finns andra sätt att förbättra pensionerna för människor, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.

Inte heller Kristdemokraterna är med på tåget.

– Jag är osäker på om Socialdemokraterna själva vill ha detta när det så tydligt bryter mot en del principer i pensionssystemet, som att det ska löna sig att arbeta, säger Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för KD.

Saknar klimatförslag

Miljöpartiets språkrör Per Bolund saknar satsningar på klimatet i vårändringsbudgeten.

– Den här budgeten är ju fullständigt barskrapad på alla former av klimatpolitiska förslag, säger Bolund.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.