Annons
Nyheter

L-ledamot ber om ursäkt: "Blev knas"

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton (L) sade att gränsen för att inte rösta bort Richard Jomshof (SD) från justitieutskottet går vid uttalanden "om judar". Nu ber 77-åringen om ursäkt.
”Min avsikt har aldrig varit att rangordna olika religioner. Det här blev knas och fel av mig”, säger han i en skriftlig kommentar till TT.
Politik • Publicerad 16 augusti 2023
Carl B. Hamilton (L) är kritisk mot Richard Jomshofs (SD) uttalanden. Arkivbild.
Carl B. Hamilton (L) är kritisk mot Richard Jomshofs (SD) uttalanden. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

Det var i en intervju med TV4 Nyheterna som Hamilton tidigare under onsdagen uttryckte stöd för Liberalernas beslut att – med hänvisning till riksdagens praxis – inte rösta bort Jomshof från riksdagens justitieutskott efter hans uttalanden om islam och profeten Muhammed.

Samtidigt pekade han ut en bortre gräns för det stödet.

Annons

– Jag tror att gränsen går om de skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt, sade Hamilton till tv-kanalen.

Det uttalandet möttes av stor kritik av oppositionen och föranledde onsdagskvällens ursäkt.

"Jag har uttryckt mig på ett sätt som upplevts stötande och till dem som tagit illa vid sig vill jag be om ursäkt. Nedsättande kommentarer är lika allvarliga vem de än drabbar, det är för mig som liberal en självklar princip", skriver Hamilton vidare till TT.

Oppositionen kritisk

Till TT skriver Ardalan Shekarabi (S), justitieutskottets vice ordförande, att han är chockad över uttalandet, som tolkades som att riksdagsledamoten gör skillnad på judar och muslimer.

"Det är väldigt sorgligt för svensk politik att en riksdagsledamot för det parti som marknadsförde sig som den liberala garanten i den SD-konstellation som partiet ingår i, uttrycker sig så tydligt i sin syn på olika folkgrupper", skriver Shekarabi.

Vad utspelet säger om Liberalernas ställningstagande gentemot SD vill Shekarabi inte spekulera i.

"Jag har förstått att Hamilton varit kritisk mot Jomshof som ordförande i justitieutskottet, och jag kan bara hoppas att liberalerna inser att det är ohållbart att liera sig med Sverigedemokraterna."

"Intellektuell kollaps"

Tidigare justitieminister Morgan Johansson (S) kallar Hamiltons ord "stötande".

"Liberalerna genomgår en total moralisk och intellektuell kollaps", skriver han på X, tidigare känt som Twitter.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi skriver på X att Liberalerna nu "öppet accepterar SDs rasism och diskriminering".

Annons

"Vänta nu: Antisemitism kan L inte acceptera – men rasism mot muslimer är ok?!" skriver hon.

TT har sökt Liberalernas partiledning om Hamiltons uttalande och fått svar från gruppledare Lina Nordquist:

"Självklart bör ingen uttrycka sig nedsättande varken om judar, muslimer eller någon annan. Det är inte okej att värdera människor olika utifrån deras religiösa tillhörighet eller ursprung”, skriver Nordquist.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons