Annons
Nyheter

Lag om barnfridsbrott stöds av majoritet

Regeringen vill göra det straffbart att låta barn uppleva våld mellan närstående. Förslaget stöds av en majoritet i riksdagen, enligt Ekot.
Brott (TT) • Publicerad 4 september 2019
Det föreslås bli straffbart att låta barn bevittna våld mellan närastående. Genrebild.
Det föreslås bli straffbart att låta barn bevittna våld mellan närastående. Genrebild.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Den pågående utredningen kring frågan föreslår att den som begår ett brott mot en närstående person, exempelvis en pappa som misshandlar en mamma, ska dömas om gärningen bevittnas av ett barn.

-Enligt studier rör det sig om vart tionde barn som bevittnar brott mellan närstående. I faktiska tal är det cirka 210 000 barn, sade utredaren Linn Pantzar till TT i början av sommaren.

Annons

Enligt SR Ekot finns ett stöd för förslaget av en majoritet i riksdagen.

-Det är ett förslag som Centerpartiet har drivit i tio år, så det är naturligtvis väldigt välkommet, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin till Ekot.

-Vi tycker att det är viktigt, för den psykiska misshandel som sker när ett barn bevittnar grovt våld, kanske inom hemmets fyra väggar, är att jämställa med en mycket allvarlig misshandel, säger Liberalernas rättspolitiska talesperson Johan Pehrson till radion.

Enligt Ekot är även Kristdemokraterna och Moderaterna positiva till skärpt lagstiftning.

Marcus Alexandersson/TT

Fakta: Barnfridsbrott

Fakta: Barnfridsbrott

TT

Förslaget innebär att den som begår en brottslig gärning mot en närstående person ska dömas för barnfridsbrott, om gärningen bevittnas av ett barn och är ägnad att skada barnets trygghet eller tillit i förhållande till någon av dessa personer. Straffskalan föreslås vara fängelse i högst två år, och för grovt brott fyra år.

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons