Annons
Nyheter

Lägre inflation än väntat i USA

Den amerikanska inflationen fortsätter att mattas av. Detta stärker förhoppningarna om att amerikanska centralbanken Federal Reserve tar en paus när det gäller räntehöjningar.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2023
Amerikanska konsumenter har fått uppleva kraftigt höjda priser. Nu fortsätter inflationen att mattas av. Arkivbild.
Amerikanska konsumenter har fått uppleva kraftigt höjda priser. Nu fortsätter inflationen att mattas av. Arkivbild.Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Inflationssiffran för maj är den sista hållpunkten inför onsdagens räntebesked från amerikanska Federal Reserve. En fortsatt avmattning tolkas som att Fed skulle kunna ta en paus när det gäller räntehöjningar för att fortsätta utvärdera vilken effekt den nya penningpolitiken bidrar till. Detta efter att man höjt styrräntan till den högsta nivån på 16 år.

För elfte månaden i rad sker också en avmattning. I maj uppgick inflationstakten till 4,0 procent – den lägsta siffran sedan mars 2021.

Annons

Majsiffran kan jämföras med 4,9 procent föregående månad och 4,1 procent som var marknadsanalytikernas genomsnittliga förväntningar enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Den så kallade kärninflationen, det vill säga rensat för mat och energi, uppgick samtidigt till 5,3 procent jämfört med 5,5 procent månaden före. Här låg förväntningarna på 5,2 procent.

Nedbrutet på olika varor märks en fortsatt ökning när det gäller bland annat begagnade bilar och hyreskostnader, medan priserna på flygbiljetter och möbler går åt motsatt håll. De amerikanska matpriserna är samtidigt upp 6,7 procent jämfört med för ett år sedan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons