Annons
Nyheter

Läkare kände inte igen diabetes

Vård • Publicerad 12 oktober 2022
Inspektionen för vård och omsorg anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg anmälde läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En allmänläkare i Gävle som uppvisat "uppseendeväckande" inkompetens ådöms tre års prövotid av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, rapporterar Gefle Dagblad.

Det innebär att läkaren under perioden får arbeta under handledning samt åläggs att fortbilda sig praktiskt och teoretisk i läkaryrket för att komma till rätta med sin bristande kompetens.

Annons

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inledde en granskning av läkaren 2019 då han skrev ut nya läkemedel till en patient som vårdats för en överdos av sömnmedel och alkohol.

Ivo tittade närmare på läkarens tidigare arbete vid en vårdcentral i en annan region, där han enligt Ivo visat sig vara okunnig om bland annat diabetes och andra vid vårdcentraler vanligt förekommande sjukdomstillstånd. Därmed har han utsatt patienter för allvarliga risker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons