Läkare om vabruari: Håll barnen hemma
I februari kulminerar vanligtvis säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus. Sjukdomar som kan vara farliga för riktigt små barn, äldre och personer i riskgrupper.
– RS-viruset är hos äldre barn och vuxna som en vanlig förkylning, men små barn kan bli riktigt svårt sjuka i sina lungor, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i region Jönköpings län.
I år är det en lugn RS-säsong men det finns virus i omlopp, säger Malin Bengnér som trycker på att följande princip måste gälla:
– Var inte på jobb, förskola eller skola när man är rejält förkyld. Man är ingen hjälte som släpar sig till jobbet – tvärtom är det osolidariskt mot sina kollegor.
En annan vanlig sjukdom som kan vara direkt farlig för vissa grupper är vinterkräksjukan.
– Barn som har någon annan sjukdom i botten kan bli så dålig av en magsjuka att det måste vårdas på sjukhus, säger Malin Bengnér.
Kollegan Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i region Östergötland, poängterar att den här gruppen barn är större i dag än förut eftersom vi blivit bättre på att behandla sjukdomar, som barn med cancer till exempel.
– Deras grundsjukdom kan förvärras och är det riktigt illa så kan de avlida av sådant som vi kan tycka är banalt.
Att stanna hemma när man är sjuk och framför allt undvika platser med mycket folk gynnar alla i samhället, anser de båda läkarna.
– Sjuka barn får gärna vara utomhus men inte där det finns fullt med andra människor. Man får i stället försöka roa sig hemma, säger Malin Bengnér.
Riktlinjerna för när sjuka barn ska stanna hemma från förskolan eller skolan skiljer sig åt vid olika infektioner.
– Om man tar vinterkräksjuka som exempel, som ju är så fruktansvärt smittsamt så ska barnet ha varit symtomfri i minst två dygn. Dessutom ska barnet vilja äta och orka leka en hel dag.