Annons
Nyheter

Läkare visste om mordplan – gav permission ändå

En man som mördade sin exflickvän i Järfälla 2017 fick permission trots att minst tre läkare och en sjuksköterska kände till mordplanen, skriver Göteborgs-Posten.
Brott • Publicerad 8 maj 2023
Danderyds sjukhus, där den nu dömde mördaren vårdades vid tiden för mordet. Arkivbild.
Danderyds sjukhus, där den nu dömde mördaren vårdades vid tiden för mordet. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

Mannen, som vårdades på en låst avdelning inom psykiatrin på Danderyds sjukhus, hade vid flera tillfällen berättat om sina tankar på att döda exet.

”Talar klart och mycket tydligt om sina tankar och planer. Talar om sin flickvän och hans frustration som han kände mot henne, när hon gjorde slut med honom”, står det i mannens journal som GP tagit del av.

Annons

Trots det beviljades han kort därefter permission på egen hand. Den 3 maj 2017 dödade han sin exflickvän med ett stort antal knivhugg i hennes hem i Järfälla kommun.

Mattias Månsson, chefsöverläkare och biträdande verksamhetschef vid Psykiatri Nordväst på Danderyds sjukhus, säger till GP att ansvaret "faller tungt" på dem.

– Självklart borde all personal som var involverad i vården varit medvetna om att tankarna på att mörda sin före detta fanns hos den här patienten. Det är mycket anmärkningsvärt att det inte verkar ha tagits upp alls i samband med att han beviljades frigång, säger han.

Mannen dömdes senare till 18 års fängelse för mordet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons