Annons
Nyheter

Lär dig att mingla - det är guld värt

Att mingla är inte vanligt kallprat på ett cocktailparty. Det gäller att förbereda sig noga och tänka igenom sina mål för kvällen. Det fick 140 företagare lära sig i går kväll.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2006
Ingela "Mingela" Nilsson vet vad som krävs för att skapa så många kontakter som möjligt på en kväll.
Ingela "Mingela" Nilsson vet vad som krävs för att skapa så många kontakter som möjligt på en kväll.Foto: 
Catharina Carlsson och Helena Bertilsson kommer fortsättningsvis alltid att ha med sig sina visitkort.
Catharina Carlsson och Helena Bertilsson kommer fortsättningsvis alltid att ha med sig sina visitkort.Foto: 
Under fyra timmar drillades 140 lokala företagare i den ädla konsten att mingla av instruktören Ingela Nilsson. Det gäller att ha en tydlig idé om vad som ska uppnås under kvällen och vilka man vill träffa. Proffsminglaren ska även ha ett så kallat hisstal förberett. En personlig beskrivning som tar lika lång tid att berätta som en normal hissfärd. Foto: Lars-Göran Rydqvist
Under fyra timmar drillades 140 lokala företagare i den ädla konsten att mingla av instruktören Ingela Nilsson. Det gäller att ha en tydlig idé om vad som ska uppnås under kvällen och vilka man vill träffa. Proffsminglaren ska även ha ett så kallat hisstal förberett. En personlig beskrivning som tar lika lång tid att berätta som en normal hissfärd. Foto: Lars-Göran RydqvistFoto: 

En del verkar vara sociala av naturen och behärskar redan den svåra konsten att mingla. För det är en konst, och det gäller att öva. Men det kan det vara värt. Att mingla, eller att nätverka som det också kallas, kan vara vägen till en befordran eller kanske ett helt nytt jobb.

- Innan det är dags att gå på fest måste man sätta sig ner och fundera på vad man vill ha ut av minglandet och sen ta med en hel hög med visitkort. Varje möte är unikt och kan leda till en spännande fortsättning, säger Ingela Nilsson från PR-byrån Begriplig som är mingelinstruktör under kvällen.

Annons

Måste röra på sig

Revisionsfirman Deloitte hade bjudit in lokala företagare som under kvällen fick lyssna till vad Ingela Nilsson hade att lära ut och sen praktiskt öva med varandra. Det pratades, knöts kontaker och byttes visitkort. Men så plötsligt hördes en gäll busvissling som trängde igenom det ljudliga sorlet och så var det dags att mingla vidare. Att stanna kvar för länge hos en och samma person är ett av de värsta misstagen man kan göra som minglare.

Kort möte

- Mötet ska vara kort utan att för den delen bli ytligt. Målet är att träffa så många olika människor som möjligt under en kväll och sen byta visitkort, säger

Ingela Nilsson. Sen följer man upp mötet en tid senare och bokar in ett möte eller en lunch.

Visitkortsspråk

Visitkortet är alltså en nödvändighet för proffsminglaren. Men se upp om någon börjar vika visitkortet du precis gett ut. Att vika det övre vänstra hörnet på visitkortet betyder att det är en mycket intressant person och värd att träffa igen. Men om personen du pratat med viker det nedre högra hörnet på kortet så bör du inte sitta vid telefonen och vänta dig ett samtal inom den närmaste framtiden.

Nyttig mingelkunskap

Catharina Carlsson från Elite Stadshotell och Helena Bertilsson från Boss Media var några av Ingela Nilssons elever. De tyckte båda två att det var nyttigt och trodde att de skulle få nytta av sin nyvunna kunskap i framtiden.

- Jag kommer nog att ta någon i gisslan på nästa fest och sen försöka sammanföra den personen med någon annan på festen, säger Catharina Carlsson.

Annons

Delar med sig

Proffsminglaren behåller nämligen inte alla visitkort själv utan delar med sig av sina kontakter. Träffar man en naprapat så ska man genast fråga sig om någon av ens vänner behöver en naprapat. Man ger och man tar.

Men vad ska man absolut inte göra?

- Det är förbjudet att sätta sig ner. Det kan bli en trevlig konversation men man träffar oftast bara en person, säger Ingela Nilsson. Och det är förbjudet att dricka för mycket alkohol.

Martin le Grand

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons