Annons
Nyheter

Lärare låste in elever i förråd – åtalas

Två elever i en fjärdeklass blev inlåsta av idrottsläraren i ett redskapsförråd. Nu åtalas läraren för olaga frihetsberövande.
Åtal • Publicerad 14 juli 2022
Idrottsläraren låste in två tolvåriga elever i ett redskapsförråd. Enligt läraren vill de bli inlåsta för att kunna leka i förrådet, men läraren åtalas nu för olaga frihetsberövande.Arkivbild.
Idrottsläraren låste in två tolvåriga elever i ett redskapsförråd. Enligt läraren vill de bli inlåsta för att kunna leka i förrådet, men läraren åtalas nu för olaga frihetsberövande.Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

De två eleverna i en fjärdeklass på en Malmöskola hjälpte till att plocka efter idrottslektionen och hade börjat pratat om hur det hade varit att sitta i fängelse. Enligt eleverna sa den vikarierande idrottsläraren sa att de kunde "prova på" genom att gå in i redskapsförrådet som har en gallerdörr. Eleverna trodde att läraren skämtade och gick in i förrådet och blev inlåsta. De bad flera gånger om att få komma ut men läraren krävde att de städade förrådet först. De städade då förrådet och blev inte utsläppta förrän efter cirka 30 minuter.

Ingen fängelselek

Idrottslärarens version är att eleverna burit in madrasser i förrådet och sedan stannat kvar för att leka på redskapen. Läraren bad dem flera gånger att lämna förrådet eftersom gallerdörren måste låsas innan nästa lektion startade, men en av eleverna svarade att läraren skulle låsa gallret så att de kunde leka ifred. När de senare ville komma ut så krävde läraren att de skulle städa upp efter leken innan de blev utsläppta. Läraren låste upp dörren under tiden de städade och då smet pojkarna ut och läraren fick själv städa upp efter dem. Läraren uppskattar tiden eleverna var i förrådet till 10 eller 15 minuter och förnekar att det handlar om någon fängelselek.

Föräldrar polisanmälde

Efter incidenten bestämde skolan att läraren inte längre skulle få undervisa de båda pojkarna. Men föräldrar ville att det skulle hända något mer och polisanmälde händelsen. Åklagare har nu åtalat läraren för olaga frihetsberövande, mindre grovt brott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons